Published On: Sri, kol 17th, 2016

DODIK: Bez obzira na sve referendum će biti održan

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u utorak navečer da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan bez obzira na reagiranje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara. “Referendum će biti održan 25. rujna, a tog dana navečer samo mi mogu čestitati, ništa drugo”, naglasio je Dodik za TV1.

Ako bude reagiranja OHR-a, to će se tumačiti kao svrstavanje na jednu stranu i upotreba grube političke sile, a referendum bi i u tom slučaju bio održan, kaže Dodik.

Komentirajući činjenicu da je SDA pozvala Ustavni sud BIH, Tužiteljstvo i SIPA da spriječe održavanje referenduma, Dodik je rekao da su Tužilaštvo BiH i SIPA, kao i Sud BiH nelegitimne institucije.

“Tijela BiH nemaju ni suštinski ni formalni legitimitet. Nastali su nasilnim odlukama visokog predstavnika, umjesto sporazumom i dogovorom dva entiteta u BiH”, mišljenja je predsjednik Republike Srpske.

Komentirajući navode da će američki potpredsjednik Joe Biden tražiti od premijera Srbije da izvrši pritisak da referendum ne bude održan, Dodik je rekao da Biden ništa ne može promijeniti i da je mislio na BiH, došao bi u Sarajevo.

“Vučić je moj prijatelj, čovjek koji iznosi svoju argumentaciju, a na meni je da odlučim.

Tu Biden ništa ne može promijeniti.

Da li je veleposlanik SAD u BiH tražila od Bidena da to uradi, moguće je. Da je Biden mislio na BiH, došao bi u Sarajevo.

Mogu vam reći da će referendum biti održan 25. rujna, a navečer mi samo možete čestitati. Ništa više od toga “, poručio je predsjednik Srpske.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>