Published On: Sri, pro 28th, 2016

DODIK: Bakirova poruka da ću završiti kao Gadafi nije slučajna. Amerikanci su oduvijek htjeli da vladaju u BiH

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Amerikanci “preko svojih veleposlanika oduvijek pokušavali vladaju u BiH”.
“Za to su najčešće nalazili poltrone. Kao uvrijeđena gospoda uvijek nađu nekoga na lokalnoj razini tko nije poslušan i onda ga satanizuju”, rekao je Dodik za Srpski Telegraph.
Predsjednik Republike Srpske ukazao je da su SAD odustale od Daytonskog sporazuma i da su pokušali da naprave tihu tranziciju u korist Bošnjaka.
On je, povodom odbijanja američke Ambasade izdati mu vizu kako bi mogao nazočiti inauguraciji Donalda Trumpa, rekao da veleposlanik SAD u Sarajevu Mareen Cormac donosi zaključke na temelju “sarajevske sećijske čaršije”.
“Ja sam se suprotstavio, njene simpatije su na drugoj strani. Ona kao veleposlanica nije trebala da se ponaša kao sudac i nametati svoja pravila.
A ako ne poštujete ta pravila, onda ste negativac”, kaže Dodik. Odgovarajući na pitanje da li Amerikanci još biraju vlast u regiji kako je to rekao bivši američki veleposlanik William Montgomery, Dodik je naveo da “nije netočno da su Amerikanci u mnogim mjestima bili pokriće za` žuto-zelene` i kojekakve druge revolucije, ova i ona proljeća “.
“Ali, oni su to činili putem nevladinog sektora koji su plaćali vladinim parama. U Srpske nemaju šanse”, poručuje Dodik.
Kada je riječ o suradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je istakao da je Rusija zemlja koja poštuje Daytonski mirovni sporazum. “Rusija poštuje Daytonski mirovni sporazum i mogu samo zahvaliti velikom Putinu, koji je na svjetskom niovu rekao da su Srbi bespravno bombardirani, da je kršeno međunarodno pravo …”, rekao je Dodik.
On je posebno naglasio da je Rusija “godinama u Vijeću sigurnosti UN reagirala na brojne laži, uložila veto na prijedlog Britanije da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom”.
Odgovarajući na pitanje zbog čega Hrvatska na nabavu MIG-ova u Srbiji ubrzano odgovara nabavom američkih F-16, Dodik je rekao da Srbija ima pravo na svoju obranu.
“Od Srbije, kao najvažnije zemlje regije, ovisi sigurnost i stabilnost. Povećanje obrane može radovati svakog Srbina, a drugi nikada nisu prestali imati neke planove i želje”, rekao je predsjednik Republike Srpske.
Dodik je naglasio da Republika Srpska ima dobre odnose i s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji su pokazali opredijeljenost za suradnju.
“Raduje me Vučićeva izjava nakon dolaska iz Rusije da Srbi više nikad neće doživjeti` Oluju`.
Zahvalni smo na tako jasnoj poruci. To je znak da se misli i na Srpsku “, istaknuo je Dodik.
Odgovarajući na pitanje da li Bakir Izetbegović i SAD mogu ugroziti njegovu sigurnost, Dodik kaže da on nije neko kim bi se SAD sada bavile u tom pogledu, a da Izetbegović ne može ugroziti ničiju sigurnost.
“Njegova tvrdnja da ću proći kao Gadafi mi je poruka da se zaštitim od ekstrema koji su pod njegovom upravom ili kojima je on izvor inspiracije. Apsolutno u tome nisam naivan”, rekao je Dodik.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>