Published On: Sub, stu 7th, 2015

DODIK: Ashdownu je bolje da zašuti, on je bio najveći rušitelj Daytona, i još uvijek nije optužen zbog tog, radije neka kaže tko ga štiti…

Na jučerašnji pokušaj uvođenja nove krize u BIH i izjavu Paddya Ashdowna koji je čak i izborne jedinice nazvao podjelom BIH nije trebalo puno čekati reakciju. Podsjetimo, Paddy Ashdown poznat je u međunarodnim krugovima kao huškač i specijalac za uvođenje krize. Tamo gdje je prošao Ashdown ostao je pepeo, mržnja i podjele. Bila to Indija, Belfast ili Mostar i BIH. Inačeu u BIH u već postojećem izbornom zakonu postoji niz izbornih jednica za razne razine vlasti. Ne postoji zemlja na svijetu bez izborne jedinice. Samo je u Bosni i Hercegovini, izborna jedinica “prijetnja podjeli države”. Nameće se nekakva paranoična klima. Dobija se osjećaj, da ako neki političar iz Mostara ili Banjaluke izjavi “Vidi male voćke poslije kiše, puna je kapi pa se njiše” kako će sarajevski instituti i bivši kontrolori krize, OHR begovi koji su služili i služe podršci razaranju zemlje i većinskom nacionalizmu, isti tren kazati kako su voćke, naročito voćke poslije kiše, dirktan pokušaj podjele BIH.
 
 
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da najavljeni referendum u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH nije prijetnja miru, već najneposredniji demokratski način odlučivanja naroda
– Referendum nije uperen ka kršenju mira i RS nema namjeru da referendumom krši mir, ali odbacuje i paušalne prijetnje da će biti ugrožen mir ako se referendum provede, što se čuje od druge strane iz Sarajeva, očito s ciljem da se etablira ta kvaziistina – utvrdio je on.
Dodik je ponovno oštro reagirao na takve izjave bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna, iznesene danas na skupu u Sarajevu, dodajući da je čudno kada takve izjave daje “netko tko dolazi iz Velike Britanije, za koju kažu da je kolijevka demokracije”.
– Najbolje bi bilo da Ashdown zašuti – ustvrdio je Dodik optuživši bivšeg visokoga predstavnika da je kršio međunarodni sporazum, Daytonski mirovni sporazum.
– To je najveći kršitelj međunarodnog sporazuma u novijoj političkoj povijesti. Naravno, neće politički ni pravno odgovovarati, jer su iza njega stajale moćne sile, ali ostaje obilježen kao čovjek koji se ponašao kao “slon u staklenoj bašti” i koji je pokušavao nametnuti volju kršenjem “Daytona” što je priznao u svojim knjigama – ustvrdio je Dodik.
Uoči okruglog stola o temi “Daytonski mirovni sporazum – Dvadeset godina poslije”, koji je danas u Banjoj Luci organizirala Akademija nauka i umjetnosti RS, Dodik je istaknuo da je za političare u RS-u taj međunarodni sporazum “obvezujući dokument, čije slovo treba poštovati “.
– BiH može dugoročno egzistirati, ukoliko se poštuje izvorno slovo Daytonskog sporazuma, a to znači da u okviru BiH, osnovni nositelji vlasti na razini entiteta i državne vlasti mogu se dogovoraju o različitim politikama – rekao je entitetski predsjednik.
Pokušaji u proteklom razdoblju da se to izbjegne su, kaže Dodik, doveli do toga da imamo normativno napisano uređenje u Ustavu i jednu stvarnost koja je “potpuno antiustavna”, imajući u vidu da postoje institucije kojih nema u Ustavu, ali su “nametnute nasiljem međunarodnog čimbenika proteklih godina “.
O tome se, navodi Dodik, nisu izjašnjavale strane u BiH, već neki politički krugovi izvan BiH, koji nisu imali pravo intervenirati izvan “Dejtona”, putem visokog predstavnika.
Stoga, zagovara povratak izvornom Daytonskom sporazumu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare