Published On: Fri, Feb 28th, 2020

Dodik ambasadorima: Godinama vas obmanjuju, ne postoji Dan nezavisnosti BiH

U suštini, prisustvo ambasadora na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH smatra političkom zloupotrebom.

“Ne postoji ni ‘Dan nezavisnosti BiH’ niti je 1. mart ‘državni praznik’ u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH. Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH”, istakao je Dodik.

On je naglasio da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obilježavanjima koja imaju veze sa Danom nezavisnosti, predstavlja ignoriranje službenih stavova BiH i grubo miješanje u neriješena unutarnja pitanja u BiH.

“Prihvatam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao ‘državni praznici BiH’ i da se za njihovo obilježavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, parlament ili Vijeće ministara, predstavlja najgrublju zlupotrebu tih institucija”, ukazao je Dodik.

On je naveo da na sinoćnjem prijemu, kojeg su u Predsjedništvu BiH organizirali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom Dana nezavisnosti BiH, nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

“Vašim prisustvom na takvim obilježavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrebljeni”, istakao je član Predsjedništva BiH iz RS, prenosi Klix.ba