Published On: Ned, sij 17th, 2021

DODIK: Ako Ukrajina dostavi bilo kakav dokaz, ispričat ću se i vratiti ikonu

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca s njim zbog izjave o Krimu.

“Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, ispričat ću se i vratiti ikonu”, rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da mu je jedan čovjek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima obiteljsku ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od Interpola dobivena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke je li ona potraživana, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

“Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne potražuje tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje”, rekao je Dodik za Politiku.

Prema njegovim riječima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca s njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a “da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime mahati nad glavom, što je politika spremljena za sve Srbe”.

I dalje nije jasno gdje se ikona nalazi nakon što ju je Lavrov vratio. Dodik je po izlasku iz bolnice kazao da će ikonu vratiti vlasnicima pa neka oni dalje rješavaju problem, a sada kaže da će je on sam vratiti Ukrajini ako postoji dokaz da pripada toj zemlji.

Iz njegovog kabineta jučer su optužili ukrajinskog ministra vanjskih poslova da laže i pozvali ga da “prestane da se igra države i Twitter diplomacije”./Srna/HMS/