DODIK: Ako u BiH bude NATO baza, onda će i Rusi imati svoju bazu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da zato neće biti nikakvih baza NATO-a u BiH, pa ni u Brčkom, kako neki spominju.

“Bilo kakva mogućnost da dođe do neke, hipotetički govoreći, baze NATO-a podrazumijevala bi da bi bilo općeprihvaćeno da bude i baza Rusa, ako su oni za to zainteresirani. Ali, mislim da, u tom pogledu, nema odluke i da je nemoguće da se to dogodi”, rekao je Dodik za Sputnjik.

On je poručio da je lociranje NATO baze u Brčkom nemoguće, jer bi suglasnost za to morala dati Republika Srpska koja to neće učiniti zato što njom ne upravljaju stranci za razliku od drugih dijelova BiH gdje imaju dominantnu ulogu.

Nema Memoranduma II jed nije bilo ni Memoranduma 1

Govoreći o najavljenom usvajanju zajedničke deklaracije o opstanku Srba, Dodik je ocijenio da priče da ovaj dokument predstavlja “Memorandum II” plasiraju protivnici srpskog naroda.

“Na toj platformi napravljen je orkestrirani napad na Srbe na bazi nepostojećeg memoranduma koji nikad nije formaliziran i na bazi toga su mnogi pravdali svoje secesije, kao što je Slovenija, Hrvatska, muslimani u BiH, a da taj dokument nikada nije bio formalno usvojen, niti postoji”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da na tom dokumentu rade ozbiljni, referentni predstavnici znanosti i javnog života, te izrazio uvjerenje da u skupštinama Srbije i Republike Srpske postoji većina koja će deklaraciju usvojiti do sredine veljače.

“Voli bih da svi budu `za`, ali oni koji neće, sami sebe isključuju”, rekao je Dodik.

Sretan što ne priča s Yeeom

Povodom izjave  Hoyta Yeea da “Dejton II” neće biti potreban, ali da BiH treba da se fokusira na prioritete u vezi sa približavanjem EU, Dodik kaže da je “to što je BiH zaglavljena u nemogućnosti da preživi jeste dio politike koji je sprovodila administracija čiji je predstavnik Hoyt Yee”.

On je rekao da je Yee zlonamjeran, usmjeren protiv srpskog naroda i Republike Srpske i nazvao ga mešetarom i pripadnikom stare administracije koji “vjerovatno zbog nesređenosti prilika u Washingtonu još sjedi tu gdje sjedi”.

“On je za mene periferan lik – tek je neki treći zamjenik, ne znam ni ja čega, i osjećam se veoma ugodno što ne komuniciram s njim”, naveo je Dodik.

BIH je propala. Radi se o imaginaciji

Dodik je ponovio da RS podržava politiku Srbije po pitanju Kosova i da će uvijek podržavati stav  Beograda.

Kazao je da su isti oni stranci koji su pokušali da naprave od Kosova neku posebnu situaciju, gurnuli Republiku Srpsku u “imaginaciju koja se zove BiH”, koja ne daje rezultate i samo je “vježbalište” za strance za naredne misije da uče kako se navodno prave države”.

On smatra da je vlast u Srbiji suvereno vladala pitanjem u vezi sa Kosovom u smislu iskazivanja svoje volje o tome šta jeste, a šta nije Kosovo.

Tko je zapravo rušio Dayton

Dodik je ocijenio da svi polako postaju svjesni da su kršenje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma najčešće motivirali stranci.

“Što se tiče crtanja karata, ja sam to učinio na jedno hipotetičko pitanje. Mislim da bih sada bio malo precizniji ali, hipotetički gledano, i dalje mislim na isti način”, rekao je Dodik.