Published On: Sub, sij 25th, 2014

Dodik: Ako se blokira projekt ‘Južni tok’ blokirat će se cijela BiH

Ukoliko bi se blokirao projekt Južni tok to bi značilo blokadu cijele Bosne i Hercegovine – upozorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik .

On kaže da ” izabrati da se blokira odluka o tom projektu na razini BiH , znači izabrati blokadu čitave BiH ” .

” Južni tok je naš strateški projekt i nećemo dopustiti nikakvu blokadu ” , rekao je Dodik i potvrdio da su danas predstavnici vlasti RS razgovarali o potrebi da se donesu određene odluke organa BiH .

Kazao je da RS ima aranžman i potpisane protokole s Gazpromom i potrebno je donijeti određene odluke vezano za činjenicu , kako kaže , da se prelazi granična linija što je nadležnost institucija BiH i regulirati pitanja oko starog duga BiH za plin prema Ruskoj Federaciji .

Ta pitanja su , kaže , predložena Vijeću ministara i očekuje da se završe brzo i učinkovito , bez zastoja.

” Nećemo oklijevati da to pitanje , ukoliko bude blokada , UVJETA bilo kakvim drugim odlučivanjem u BiH ” , kategoričan je entitetski predsjednik .

O projektu Južni tok te mogućnosti da se nastavi izgradnja dionice autoputa Banja Luka – Prnjavor , te razini financijske sposobnosti da se ispati obveze iz proračuna , danas se razgovaralo na nenajvljenom sastanku u Vladi RS – a .

Razgovorima su osim Dodika prisustvovali i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović , predsjednik Narodne skupštine RS – a Igor Radojičić , premijerka Željka Cvijanović te nekoliko resornih ministara .

Radiosarajevo.ba