Published On: Pet, stu 3rd, 2017

DODIK: Ako se BIH vrati u ustavne okvire nema razloga da ne ostane cjelovita

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da SNSD ima namjeru da se, ukoliko se BiH uskoro ne sredi na bazi izvornog Dejtonskog sporazuma, odnosno ne vrati u ustavne okvire, odupre tome, što znači i stvaranje atmosfere i okupljanje koalicije za mogući referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

“Sud i Tužitelsjtvo su izraz nasilja visokog predstavnika koji ih je uveo mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava”, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

On je dodao da su te vanustavne institucije u praksi pokazale da su dekadentne i da nisu u funkciji jačanja prava i pravičnosti nego promocije političkog kreiranja sistema i obračuna sa političkim protivnicima i jednim narodom u BiH.

Podsjećajući da je odluka o ovom referendumu donesena bez učešća opozicije, Dodik je ponovio poziv opozicionim strankama u Republici Srpskoj da u Narodnoj skupštini ojačaju ovu odluku, da bi referendum bio održan.

Dodik je istakao da cjelovitost BiH zavisi od poštovanja Ustava zemlje, te napomenuo da su Ustav kršili stranci, prvenstveno visoki predstavnici i SDA, koja je pravila platformu za rušenje Dejtonskog sporazuma.

“Odredbe Daytonskog sporazuma su primjenjivane i primjenjuju se i danas uz različit pristup i pokušaj degradiranja”, rekao je Dodik i podsjetio da je Daytonski sporazum uspostavio novi politički sistem i novu organizaciju BiH, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Priče o tome ima li ili ne originalnog dokumenta, prema njegovim riječima, bile su u funkciji onih koji su urušavali Daytonski sporazum, a to su masovno činili visoki predstavnici i druge različite ličnosti.

“U svakom slučaju, ako postoje originali, ako su pronađeni, oni su dobrodošli jer javnost u BiH traži smirenje po tom pitanju i da se na to stavi tačka”, zaključio je predsjednik RS.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x