Published On: Čet, lis 14th, 2021

DODIK: Ja branim ustavni poredak. Neka ne prijete NATO-om. Nad Srbima više neće testirati svoje oružje…

Smatram da ovdje nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za uporabu sile.

Kada to eliminirate, Republika Srpska sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema namjeru dodirnuti ni jedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni bilo što tamo učiniti, ali ima namjeru poštovati ono što je entitetska linija i njene granice – rekao je Dodik.

Dodik je sinoć za RTRS kazao da policija ima svoje nadležnosti, a to je javni red i mir.

A ako bi došli ovi iz FBiH, bio bi ugrožen javni red i mir i policija ima pravo djelovati – naglasio je Dodik.

Političke, a ne ratne odluke

Govoreći o formalnoj mogućnosti uporabe Oružanih snaga BiH, Dodik ističe da je za to potrebna odluka Predsjedništva BiH.

Vojsku mogu upotrijebiti odlukom dva muslimanska člana Predsjedništva – Željka Komšića i Šefika Džaferovića, ali to nije legitimno. Znam da ni jedan Srbin u Oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažira protiv Republike Srpske. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi uradila. Prema tome, oni samo trebaju mobilizirati muslimane da bi nešto učinili u RS, gdje ne žive – istaknuo je Dodik.

On naglašava da bi se nešto takvo smatralo agresijom i Republika Srpska tada bi imala pravo pozvati svoje prijatelje s ciljem zaštite.

Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovdje se donose političke, a ne ratne odluke – naglasio je član Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da će RS donijeti odluku o povlačenju suglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji Republike Srpske i bit će rečeno da će svakom Srbinu koji hoće izaći iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti reguliran pravno-radni status u institucijama Republike Srpske.

Obrana donošenjem propisa

Dat će se i razuman rok da ostali pripadnici Oružanih snaga napuste Republiku Srpsku u tom svojstvu. Mogu ostati živjeti ako su građani, ali ne mogu više biti u službi Oružanih snaga – rekao je Dodik.

On je istaknuo da će se RS braniti donošenjem propisa.

Ukoliko to bude potrebno, branit ćemo se i našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenirati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu – rekao je Dodik, ali nije želio otkriti na koga je mislio.

Dodik je kazao da neovisnost RS podržava sedam zemalja EU.

Točno je, ali neću reći koje – istaknuo je Dodik.

Glasat ću protiv svega

Upitan hoće li njegovi postupci predstavljati put u neovisnost RS, Dodik je rekao to ne ovisi od RS, ali da “ne preostaje ništa drugo” ukoliko ustavno pravo Republike Srpske ne bude poštovano.

Ukoliko dobijemo naša ustavna prava mi ćemo se zaustaviti – istaknuo je Dodik.

On je ponovio da ministar obrane u Vijeću ministara Sifet Podžić nije imao pravo zabraniti vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači i da je radio mimo suglasnosti Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da na sjednici Predsjedništva BiH, zakazanoj za ponedjeljak, 18. listopada, neće pristati da za istim stolom sjedi s ministricom vanjskih poslova u Vijeću ministara Biserom Turković, ponavljajući da ona krši autoritet Predsjedništva BiH.

Na toj sjednici Predsjedništva glasat ću protiv svega, jer mi smo rekli da nećemo odlučivati – kazao je.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, ponovio je da je bio spreman susresti se s liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, ali bez posredovanja stranaca.

Rekao bih im da priznaju prava Hrvatima da biraju svoga člana Predsjedništva i da priznaju ustavna prava Republici Srpskoj, a, ukoliko neće, onda neće ni biti Bosne – poručio je Dodik./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
55 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
55
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x