Published On: Ned, stu 18th, 2018

Dodik: Ako Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH ne bude popunjen, ukinut ću Vijeće naroda RS

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, ako ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federaciji BiH FBiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda.

“Cilj nam je da promijenimo Ustav Republike Srpske. Ne može se dogoditi da Vijeće naroda Republike Srpske, koje je nametnuo visoki predstavnik, služi za ometanje rada naših organa”, objasnio je Dodik.

Dodik je napomenuo da Vijeće naroda nije oaveza iz Dejtonskog sporazuma, ali da je obveza FBiH da ima Dom naroda.

“Klub Srba od Daytona do danas nikada nije bio formiran u FBiH. Ne prijetim, ali ako mi ne možemo imati tamo popunjen klub, zašto bismo bili servilni prema drugima u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik za “Politiku”.

On je naglasio da nije protiv toga da Vijeće naroda Republike Srpske ostane.

“Ali, nećete nas tamo degradirati, a ovde da se širite. Nisam protiv bilo kojeg bošnjačkog interesa, ali nećete naše nacionalne interese skrnaviti, a da se ovdje nešto mora po pretpostavci”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, u FBiH nikada nisu poštovali da najvažnijih šest pozicija moraju biti podijeljene po paritetu, dok je to u Srpskoj sve vrijeme poštovano.

“Zašto to da radimo”, upitao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

“Inicirat ću ukidanje antiustavnih zakona. Moj zadatak jest da ukažem da je dio međunarodne zajednice, nametanjem zakona, determinirao politički sustav antidejtonskim rješenjima koja se pokazuju kao nefunkcionalna”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Pojašnjavajući svoju raniju izjavu da će Predsjedništvo BiH biti epicentar odlučivanja, Dodik je istaknuo da je Predsjedništvo BiH jedini izvršni organ na zajedničkom nivou i da je epicentar odlučivanja vezan, na prijer, za za Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH, koja ima zakonsku obvezu prema tom organu.

“Ako Predsjedništvo BiH ne prihvaća platformu za rad OBA BiH, onda ta služba ne može djelovati. Tako piše po Zakonu. Već tri godine nemamo takvu platformu. Mislite li da ću dozvoliti da OBA BiH djeluje, a da nema zajedničke platforme”, upitao je Dodik.

Dnevnik.ba