Dodik: Ako i FBiH treba pomoć od Rusije, mi smo spremni pomoći

Nakon što su tri ruska zrakoplova s medicinskom pomoći Ruske Federacije za entitet Republika Srpska sletjela u četvrtak na banjalučki aerodrom, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako i Federacija BiH može tražiti pomoć Rusije te kako će on to podržati.

Dodik se zahvalio ruskim vlastima što su odlučile pružiti pomoć RS-u, iako se i sama Rusija bori s epidemiološkom krizom zbog pandemije koronavirusa.

Ne želim komentarisati ovu priču da li je nešto stiglo tamo ili ovamo. Jedino preporučujem Federaciji i ljudima iz Federacije da iskoriste priliku zato što je ta oprema ovdje da od nadležnih institucija Ruske Federacije zatraže da se i njima na neki način pomogne. Ja ću javno podržati jedan takav zahtjev i potaknuti neke ljude da se to učini i Federaciji. Oni su rekli da pomoć stiže ovdje na zahtjev RS-a, ali to ne znači da će ona ovdje biti zadržana. Ukoliko to Federacija žele tijela Federacije, neka napišu zahtjev, a mi ćemo učiniti sve da im pomognemo, izjavio je Dodik.

Pomoć iz Rusije danas je dopremljena u Banju Luku s tri zrakoplova koja su prevozila pet specijalnih vozila za dezinfekciju, kao i devet vozača i 15 zdravstvenih radnika kao ispomoć lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije.

Prema informacijama koje je veleposlanik Ruske Federacije prenio, pomoć je stigla prema zahtjevu iz RS-a, ali će po potrebi biti na raspolaganju na cijelom teritoriju BiH, prenosi Klix.ba.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se zahvalila veleposlaniku Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu na ovoj pomoći.