Published On: Uto, lip 21st, 2016

Dodik: Ako hoćemo da se poštujemo u BiH, podaci moraju biti točniPredsjednik RS-a Milorad Dodik predložio je danas da Narodna skupština RS-a odbaci popis u BiH kao “nerelevantan“, a da se povuku predstavnici RS-a iz Središnjeg popisnog zavoda kako ne bi dali legitimitet nezakonitoj odluci direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. svibnja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

Smatra da se treba zaustaviti bilo kakvo odlučivanje u BiH dok se ne riješe problemi u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva.

”To podrazumijeva da članovi parlamenta i Vijeća ministara i drugi iz RS-a budu na sjednicama, ali da ne odlučuju o drugim temama dok se ovo pitanje ne riješi konsenzusom”, dodao je.

Dodik je u obraćanju parlamentu RS-a, koji na posebnoj sjednici razmatra pitanje popisa, pozvao i da se odbaci “uloga Tužiteljstva BiH, koje je vršilo pritisak na Jukića“, prije nego što je usvojio spornu odluku.

Neophodno je, kaže, da se pokuša naći zakonski okvir kako bi Zavod za statistiku RS-a imao legitimno pravo da objavi popisne podatke za prostor tog entiteta.

Pozvao je Narodnu skupštinu RS-a da zauzme jedinstven i čvrst stav da ne prihvaća odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

”Ako hoćemo da se poštujemo u BiH, popisni podaci moraju biti točni, a ne spekulativni”, izjavio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Ustvrdio je i da je vidljivo uplitanje međunarodne zajednice u popisno pitanje u BiH, što je neprihvatljivo, ali će se, tvrdi, suočiti i s odlukama vlasti RS-a. Za Dodika je sporna odluka, jer propisuje da će 196.000 popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici BiH, što je za RS neprihvatljivo, jer je najveći broj ovih osoba na području ovog entiteta.

Ni mehanizam kordinacije, dodao je, ne može biti plod preglasavanja, kao ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici RS-a u bh. institucijama spremni prihvatiti stavove RS-a o tom sporazumu, o kojem, tvrdi, ne treba ni razgovarati dok se ne riješi pitanje popisa stanovništva u BiH.

”Vratimo stvari onako kaže piše u Ustavu”, dodao je Dodik, navodeći da je sve drugo neprihvatljivo za RS.

U tijeku je rasprava o Informaciji o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koja je jedina točka današnjeg posebnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a.