Published On: Pon, ruj 20th, 2021

DODIK: Ako glavni tajnik UN-a dopusti Komšiću obraćanje, doprinijet će raspadu BiH

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o odlasku drugog bošnjačkog člana Predsjedništva Željka Komšića na 76. sjednicu Opće skupštine UN-a te je rekao kako Komšić za ovu odluku nije dobio suglasnost.

Dodik je naglasio kako je Komšić privatizirao funkciju te da se radilo o ozbiljnom političaru, on je trebao reći kako na sjednicu Opće skupštine dolazi individualno, a ne kao član Predsjedništva.

“Da se radilo o ozbiljnom političaru, onda bi jasno naglasio da tamo odlazi individualno. Ja sam 7. rujna poslao pismo glavnom tajniku UN-a da nema zajedničke odluke Predsjedništva i to smo dostavili svim članicama. U pismu sam sve upoznao s detaljima te naglasio da bilo tko tko dođe tamo, samovoljno dolazi bez odluke Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je poručio da ako glavni tajnik UN-a dozvoli Komšiću obraćanje, onda će on doprinijeti raspadu BiH.

“Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njen raspad. Glavni tajnik ignorira Ustav BiH i proceduru Poslovnika o radu. Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom. Ovo je pitanje bilo na prethodnoj sjednici i nije dobilo suglasnost. Komšić nije našao za shodno da stavi pitanje na drugu sjednicu već je otišao bez odluke, smatrajući da neće biti konsenzusa. Ovdje se radi o sustavnom kršenju odredbi koje govore o načinu postupanja kolektivnog organa”, pojašnjava Dodik, prenosi sarajevski Klix.

Ističe kako je glavni tajnik UN-a s ovim potezom zabio još jedan ekser u kovčeg BiH.

“On je tako zabio ekser u mrtvački kovčeg BiH jer je dao mogućnost da se sluša samo jedna strana ozlojeđena svojom pozicijom. Tamo nema BiH, tamo postoji samo Željko Komšić nedefiniran i neartikuliran kakav je i inače”, ističe Dodik.

“Schmidt nije visoki predstavnik”

Tijekom konferencije za medije, Dodik se osvrnuo i na današnju sjednicu Parlamenta BiH te je pozdravio odluku o nesudjelovanju u radu zastupnika iz RS-a.

“Želim pozdraviti manifestaciju jedinstva. Radi se o poštovanju odluka NSRS i nikakva blokada nije u pitanju. Naša je odluka hoćemo li odlučivati ili nećemo o nečemu”, rekao je Dodik.

Nakon toga, ponovo se osvrnuo na pitanje legitimiteta Christiana Schmidta te je poručio kako stranci “foliraju” da je Schmidt visoki predstavnik.

“Govori da je njega izabrao PIC, to nije točno. PIC odlučuje konsenzusom, a Rusija nije glasovala. Jedina procedura odnosi se na Aneks 10 Daytonskog sporazuma gdje piše da visokog predstavnika biraju potpisnice Sporazuma, a da ga potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Nama prodaju priču da je neformalno tijelo imenovalo nekoga tko se zove visokim predstavnikom za kojeg neki imaju simpatije. Što se tiče RS-a, nemamo namjeru prihvatiti bilo kakvu nadležnost i smatramo da BiH nema visokog predstavnika”, pojašnjava Dodik.

Ističe kako nigdje ne piše da se visoki predstavnik treba baviti pitanjem europskih integracija.

Nikakav visoki predstavnik ne treba da se bavi pitanjem europskih integracija. Ovdje se radi i o krahu europske politike. Tko predstavlja Europu? Sattler ili Schmidt? Nigdje ne piše da je visoki predstavnik zadužen za europska pitanja. To nigdje ne piše u Daytonskom sporazumu. Ako bilo kakva odluka bonskih ovlasti bude primijenjena, morat će se suočiti s definitivnim odlukama RS-a. RS neće prihvatiti antidejtonsko ponašanje. Djelujte, ako mislite da možete. Smatram da je jedino rješenje da PIC održi sjednicu i da povuče zakon iz pravnog sustava BiH te da Schmidt zatraži legitimno imenovanje od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, zaključio je Milorad Dodik./HMS/

guest
nije obvezno
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x