Published On: Sub, svi 20th, 2017

DODIK: ‘Ako dođe do pojačanog intervencionizma, BiH će se raspasti’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se BiH raspasti ukoliko dođe do pojačanog intervencionizma međunarodne zajednice i da je više nitko neće moći sastaviti.

“Službenik američkog State departmenta Hoyt Yee iznosi laži o stanju u regiji, pozivajući ili priželjkujući intervencionizam”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

On za “Večernje novosti” kaže da na dnevnom redu Republike Srpske nema nikakve secesije i da ni Srbija, ni Rusija, niti bilo ko od Srpske ne traži da provodi bilo kakve aktivnosti oko secesije.

Dodik je naveo da nijednim službenim kanalom nije dobio informaciju o planu “Posljednja šansa”, gdje se spominje da opozicija i pojedine strane službe destabiliziraju Srpsku.

“To se spominje u javnosti, a ponašanje pojedinih opozicijskih partija u Republici Srpskoj podsjeća me na opisani scenarij, u kojem su oni ipak samo loši glumci, nesposobni da iznesu svoje uloge”, istakao je Dodik.

On je dodao da se sve informacije posebno ovakvog karaktera provjeravaju, da se MUP Srpske pokazao kao najorganiziranija i najsposobnija policijska struktura u BiH, te da nema razloga da se ne vjeruje policiji. “O njihovoj sposobnosti govori se i u svjetskim metropolama, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma”, rekao je Dodik.

Upitan plaši li se za svoju sigurnost, s obzirom da je predstavljen kao glavna “meta” u planu “Posljednja šansa”, Dodik je rekao da ne dozvoljava da ga takva razmišljanja odvuku od suštinskih stvari koje je potrebno uraditi ili poteza koje je potrebno povući. “Ne zaboravite, za ovu državu je život dalo blizu 30.000 najboljih ljudi tog vremena. Da li je njih itko pitao plaše li se za svoju sigurnost”, upitao je Dodik.

On je rekao da će biti pokrenuti svi raspoloživi mehanizmi da se novoj američkoj administraciji objasni kako i zašto je samo tri dana prije inauguracije predsjednika SAD Donalda Trumpa netko odlučio da njegovo ime stavi tik uz imena najvećih svjetskih terorista. “Vjerujemo da će se u novoj administraciji SAD naći dovoljno razumijevanja da se preispitaju razlozi i način kako sam dospio na tu listu”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Upitan planira li uskoro sastanke u Washingtonu, Dodik je rekao da se moraju prvo otkloniti svi nesporazumi da bi do takvih susreta došlo. “Ne krijem da su moja očekivanja od nove administracije velika, ali ne zbog mogućnosti da budem uklonjen sa `crne liste`, već zbog izjava predsjednika Trumpa da se SAD više neće miješati u unutarnja pitanja drugih zemalja”, rekao je Dodik./Srna/HMS/