Published On: Pet, pro 5th, 2014

Dođe visoka predstavnica EU za vanjske poslove i podpredsjednica EK, a Bakir po balkanskom protokolu prijevremeno napusti sastanak…

Stvari idu dobro. Lideri upravo preuzimaju usmenu obvezu da se na liniji prijedloga Europske unije (EU) napravi agenda koja će BiH izvući iz zastoja koji traje već nekoliko godina, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je izašao ranije sa sastanka koji lideri političkih stranaka održavaju s visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije (EK) Federicom Mogherini i europskim komesarom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

“Ja sam nešto ranije napustio, ali je već većina stranačkih lidera govorila i otprilike svi kažu isto. Dakle, spremni su prihvatiti principe, ali pomalo se i posipaju pepelom. Mislim da mi imamo jedan momentum iza listopadskih izbora i da će ovaj put stvari ići bolje”, pojasnio je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ko se to posipao pepelom, Izetbegović je kazao da su Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija kazali da su se i ranije potpisivali slični sporazumi, ali da nije došlo do implementacije.

“Milorad Dodik je iznio zanimljivu tezu koja je i zabavila sve prisutne. Kazao je da je kočničar procesa u BiH bila Stranka demokratske akcije. Nešto orginalno što do sada nismo čuli”, kazao je Izetbegović.

Mogherini i Hanh su se danas sastali i s članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, a sasatanci su se održali iza zatvorenih vrata.

Jutrošnjim sastankom s predstavnicima civilnog sektora Mogherini i Hahn su počeli svoju prvu posjetu Bosni i Hercegovini otkako su imenovani u novi saziv Europske komisije u studenom.

Tema razgovora tijekom prve zajedničke posjete dvoje europskih visokih dužnosnika BiH bit će reforme i proces europskih integracija, najavljeno je dan uoči posjete iz Delegacije Europske unije u BiH.

/AA/HMS/

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare