Published On: Thu, Oct 3rd, 2013

Doći do dogovora kako bi se ispravile daytonske pogreške

Bosanskohercegovački lideri dobili su dodatnih deset dana da konkretiziraju ono što je na sastanku s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom dogovoreno u Bruxellesu. Prvi put otkako se govori o provedbi presude „Sejdić i Finci“ postoje jasni principi na koje su svoje potpise stavili lideri, ili ovlašteni predstavnici sedam vodećih stranaka u BiH.

Većina u Parlamentu

Ako bi istih sedam stranaka 10. listopada Europsku uniju informiralo o konkretnom dogovoru, to znači da bi tako usuglašene ustavne promjene imale 90-postotnu potporu u državnom Parlamentu, odnosno znatno više od potrebne dvije trećine. Potpisani principi vrlo su jasni i kada je u pitanju provedba „Sejdić i Finci“ i uspostava koordinancijskog mehanizma za pregovore s EU. Malo je tu prostora za politikantske igre i izvrtanje riječi. Posebno se to odnosi na općeprihvaćeni princip da „metoda izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH, sukladno ustavnim amandmanima i Izbornom zakonu BiH, bi trebala spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata za svaki konstitutivni narod i ostale’’. Upravo je taj, ali i većina ostalih principa, sadržan u jedinom konkretnom prijedlogu koji se našao na stolu tijekom briselskog sastanka.

Dakle, i Europska unija je prihvatila da je jedan od temeljnih problema u BiH činjenica da sadašnja ustavna i izborna rješenja omogućavaju jednom narodu da bira predstavnike drugom narodu. Kako postići da se to u budućnosti izbjegne moraju odgovoriti bh. lideri do sredine idućeg tjedna. Za pisanje potpuno novog prijedloga nema ni vremena ni potrebe, jer ono što su prije Bruxellesa u najvećoj mjeri usuglasili HDZ i SDA zapravo se umnogome podudara s potpisanim principima. Sada su pred nama dani u kojima se očekuje dogovor koji bi deblokirao proces europskih integracija, ali i relaksirao ukupne političke odnose u BiH.

Provesti potpisano

-U idućih četiri-pet dana trebamo pokušati konkretizirati dogovorene principe i doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve. Za nas je najvažnije da se poštuje princip potpisan u Bruxellesu kako jedan narod ne treba birati drugome njegove predstavnike i vjerujemo kako je moguće doći do rješenja u roku koji nam je ostavljen, kaže predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je umjereni optimist kao i većina drugih lidera koji su sudjelovali u briselskim razgovorima. Da su predstojeći dani ključni za dogovor, potvrđuje i šef izaslanstva EU i posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen. On najavljuje radni vikend i sastanke s liderima sedam stranaka i predstavnicima bh. institucija.
-Sada smo odlučili napraviti stanku i dati ljudima u BiH da dogovore kako će provesti presudu i dati konačna rješenja. Odgovornost je na vođama. Ja sam se vratio u BiH da im omogućim svu potrebnu pomoć, a na liderima je da dogovore detalje, kazao je Sorensen. On je jučer vrlo jasno kazao kako EU neće preuzimati odgovornost za ono što je posao bh. političara. -Ti dani su završeni i neće se ponoviti. Možemo sjesti, biti kreativni, dati vam savjete stručnjaka, ali odgovornost je na liderima koje ste vi izabrali, dodao je Sorensen.

VLM