Published On: Tue, Dec 10th, 2013

DOČEKALI GODOTA: Šest balkanskih zemalja izašlo iz recesije

154218625Šest je država Jugoistočne Europe u prvoj su polovici 2013. izašlo iz recesije, a to je prije svega rezultat povećanja izvoza koji su ostvarile u ovom razdoblju, objavila je u ponedjeljak Svjetska banka u svom redovnom polugodišnjem izvještaju, koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju, prenosi Al Jazeera Balkans.

U izvještaju piše kako je prosječan rast realnog dohotka u šest država s negativnih 0,7 posto u 2012. godini povećan na 1,8 posto u prvoj polovici ove godine.

Niska kupovna moć

Uz ekonomski oporavak u državama članicama eurozone, tome su pogodovali i značajan rast poljoprivredne proizvodnje te slabljenje inflatornog pritiska.

Oporavak su posebno potaknuli izvoz različitih proizvoda te električne energije.

Kao pozitivan primjer istaknuto je povećanje izvoza automobila koji se sklapaju u Srbiji, što je direktan rezultat stranih investicija.

Izvještaj, ipak, još jednom ukazuje na poznate slabosti ekonomija regije. Održivost postignutog rasta izvoza ostaje upitan zbog smanjene izvozne baze regije, ali i problema konkurentnosti.

Niska kupovna moć stanovništva u šest država utječe i na slabost domaće tražnje za robama, a sve to uvjetovano velikom stopom nezaposlenosti.

Iako se u nekim državama postupno smanjuje, u cijeloj je regiji u prvoj polovici ove godine prosječna nezaposlenost u šest država iznosila oko 24 posto.

Više o ovoj temi možte pročitati ovdje.