DOBRO SU SE SJETILI! Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se prvi put na temu covida-19

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastalo se u četvrtak prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa, a glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je to razjedinjeno tijelo da virus potencijalno vodi do rasta društvenih nemira i nasilja.

Guterres se putem videoveze obratio 15-članoj zatvorenoj sjednici Vijeća, poručivši kako je „ovo borba generacije“ te „sam razlog postojanja Ujedinjenih naroda“.

„Pandemija predstavlja značajnu prijetnju održavanju međunarodnog mira i sigurnosti – potencijalno vodi do rasta društvenih nemira i nasilja koji bi mogli znatno potkopati našu sposobnost borbe protiv bolesti“, dodao je glavni tajnik UN-a.

Istaknuo je kako će angažman Vijeća biti „ključan za ublažavanje posljedica pandemije Covida-19 na mir i sigurnost.

„Dapače, signal jedinstva i odlučnosti Vijeća značio bi puno u ova teška vremena“.

Sjednicu je zatražilo devet nestalnih članica tog tijela UN-a, uključujući Dominikansku Republiku koja ovaj mjesec njime predsjeda.

Kina, koja je predsjedala prošli mjesec, nije sazvala sastanak na temu koronavirusa strahujući da bi bila optužena da je ona kriva za pandemiju, tvrde diplomati.

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je virus, koji je prvi put primijećen u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine, nazivao „kineskim virusom“.

Američki veleposlanik pri UN-u Christoph Heusgen izvijestio je o „zaglušujućoj tišini“ Vijeća na sastanku, dodavši kako vodstvu „nedostaje zajedništva“.

Naglasio je i potrebu „rada na rezoluciji“.

No pet stalnih članica koje imaju pravo veta – Velika Britanija, Francuska, Kina, SAD i Rusija – proteklih se tjedana nisu uspjele dogovoriti o zajedničkom dokumentu, pa deset nestalnih članica raspravlja o alternativnom nacrtu.

Rezolucija Vijeća mogla bi osnažiti Guterresov poziv 23. ožujka na globalno primirje, omogućavanje pristupa humanitarne pomoći i stvaranje koordiniranog svjetskog odgovora na krizu.

Vijeće je sličnu rezoluciju donijelo prije šest godina zbog ebole, kada je njezinu epidemiju na zapadu Afrike proglasilo prijetnjom za međunarodni mir i sigurnost.

Vijeće je ovaj put nakon sastanka samo priopćenjem izrazilo „podršku svim nastojanjima glavnog tajnika oko potencijalnog utjecaja pandemije Covida-19 na države pogođene sukobima“.

Opća skupština UN-a sa 193 članica prošli je tjedan usvojila rezoluciju koja poziva na „osnaženu međunarodnu suradnju kako bi se zadržao, suzbio i porazio“ virus, no ta odluka bez podrške Vijeća samo je simbolična.

„Međunarodna zajednica može doprinijeti samo snažnim ujedinjenim glasom Vijeća sigurnosti, Opće skupštine ili svih članica“, zaključio je u četvrtak Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric, prenosi bild.ba

more recommended stories