Published On: Čet, lis 28th, 2021

Dobri papa Ivan XXIII. i reforma Katoličke crkve – 1958.

Za razliku od svog prethodnika, novi papa nije bio porijeklom iz bogate obitelji. Rođen je u malom talijanskom selu, otprilike na pola puta između Milana i talijanskih Alpa. 

Dana 28. listopada 1958. godine dogodio se jedan od najsudbonosnijih papinskih izbora u povijesti. Za papu je izabran Angelo Giuseppe Roncalli, koji je uzeo ime Ivan XXIII. Taj je papa znamenit po tome što je pokrenuo Drugi vatikanski koncil – događaj kojim je Katolička crkva uhvatila korak sa suvremenim svijetom. Odredbe tog koncila i dan danas obvezuju sve katoličke vjernike.

Za razliku od svog prethodnika, novi papa nije bio porijeklom iz bogate obitelji. Rođen je u malom talijanskom selu, otprilike na pola puta između Milana i talijanskih Alpa. Imao je čak dvanaestero braće i sestara. Papa sv. Ivan XXIII. bio je dobar čovjek pa su ga nazivali i Dobri papa Ivan. Proglašen je blaženikom Katoličke crkve 2000. godine od strane pape Ivana Pavla II.

Papinski izbor na današnji dan 1958. godine održao se u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Prisutan je bio 51 kardinal. U svijetu su u to doba postojala još 2 kardinala koja nisu mogla doći na konklavu. Bili su to bl. Alojzije Stepinac, koji nije mogao otići iz Jugoslavije i mađarski kardinal József Mindszenty, koji nije mogao izaći iz komunističke Mađarske.

I sam novoizabrani papa navodno je bio iznenađen svojim izborom. Naime, prethodno je bio već kupio kartu za povratak u Veneciju, gdje je bio patrijarh. Neki su smatrali da je njegov izbor bio prijelazno rješenje, jer je bio prilično star s čak 77 godina. Međutim, papa sv. Ivan XXIII. vladao je oko 4 i pol godine i uveo je u Crkvu velike reforme. Bio je popularan i u svijetu, pa ga je časopis Time proglasio 1962. osobom godine.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Tek sad vidimo razmjere njegove ” dobrote”. Kao sto je ocita i “progresivnost” trenutnog Pape. Kako kazu, tiha voda brijeg roni. Tako i ovaj proces rasturanja KC je poceo s “dobrim” papom, a po svemu sudeci bit cemo svjedoci, ako vec nismo, za svog zivota, konacnog kraha KC. I trebalo je vremena. Koliko god se trudili ovi danasnji ocajni vjernici uvjeravati sebe da “Petrovoj ladji” nece bas nista biti, unatoc vodi do grla. Ipak je to dugotrajan proces. Ne naglo, vec pomalo i sigurno.Danasnja KC, iliti negdasnja “sveta Mater Crkva” najvise slici kuci napadnutoj termitima, iznutra izjedena i rasturena, a izvana bi rekao citava. Mali vjetric i adios amigos.