Dobra vijest iz Afrike: Nema znakova da omikron uzrokuje težu bolest

 JUŽNOAFRIČKI znanstvenici objavili su danas da još nema znakova da varijanta koronavirusa omikron uzrokuje težu bolest.

Južna Afrika upozorila je svijet na omikron krajem prošlog mjeseca, potaknuvši uzbunu da bi visoko mutirana varijanta mogla izazvati novi porast globalnih infekcija.

Broj slučajeva naglo raste, ali ne i broj smrtnih slučajeva

Bolnički podaci pokazuju da broj primljenih osoba sa simptomima covida-19 sada naglo raste u više od polovice od devet pokrajina u zemlji, ali da broj smrtnih slučajeva ne raste tako dramatično. Pokazatelji kao što je prosječna duljina boravka u bolnici ohrabrujući su.

Iako znanstvenici kažu da je potrebno više vremena da se dođe do konačnog zaključka, ministar zdravstva Joe Phaahla rekao je da su znakovi koji govore o težini bolesti dobri.

“Iako broj hospitalizacija raste, preliminarni podaci sugeriraju da je to isključivo zbog većeg broja zaraženih, a ne zbog težine oboljenja od varijante omikrona”, rekao je.

20.000 novih slučajeva dnevno, samo 20 novih smrti dnevno

U zadnjih nekoliko dana u epidemiji u cijeloj zemlji sada povezanoj s varijantom omikron zaraženo je oko 20.000 ljudi dnevno, s 19.018 novih slučajeva covida-19 u četvrtak, prema podacima Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, ali samo je 20 novih smrtnih slučajeva.

Epidemija još nije dosegnula vrhunac od više od 26.000 dnevnih slučajeva koliko je zabilježeno tijekom trećeg vala potaknutog varijantom delta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala studija: Omikron bi mogao djelomično izbjeći zaštitu od dvije doze Pfizera

Južna Afrika je u potpunosti cijepila tek oko 38% odraslih, više nego u mnogim drugim afričkim zemljama, ali znatno manje od vladinog cilja na kraju godine.

Mala studija južnoafričkog istraživačkog instituta ovog je tjedna sugerirala da bi omikron mogao djelomično izbjeći zaštitu od dvije doze cjepiva Pfizer, ali tvrtka i njezin partner, BioNTech, kažu da trostruka doza njihovog cjepiva može neutralizirati omikron u laboratoriju.

Glenda Gray, predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja, rekla je da je među primljenima u bolnice u Južnoj Africi bilo mnogo više necijepljenih i smatra to dokazom da cjepivo Pfizer još uvijek nudi zaštitu.

“Vidimo da je ovo cjepivo i dalje učinkovito. Možda je malo smanjena učinkovitost, ali vidimo da učinkovitost postoji u pogledu rizika za hospitalizaciju i to je vrlo ohrabrujuće”, rekla je.

Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti od covida-19 u SAD-u obolijevaju i osobe koje su primile booster dozu cjepiva.