Published On: Ned, lis. 21st, 2018

Dobra godina za hercegovačke pčelare

Hercegovački pčelari podvukli su “slatku” liniju pod ovogodišnje medobranje – godina je, kažu, bila iznad prosjeka. Već petnaest godina, a što je zavisilo i od lokacije pčelinjaka, nisu imali prinose dvadeset do trideset pet kilograma meda po pčelinjem društvu. Cijenu ne namjeravaju da mijenjaju.

Zoran Vučinić kaže da je zadovoljan prinosom meda, iako je, kao i većina pčelara, očekivao bolju jesenju pašu. Počeo je pčelariti od dječačkog uzrasta, a stigao do solidno uređenog pčelinjaka, osnovnog izvora prihoda za obitelj. Veći pčelari prinose meda mjere u tonama. Najbitnije je dobro uskladištiti med, do vremena prodaje.

Ionako, polovicu zarađenog novca uložit će u pčelinjake. Cijena ostaje osamnaest maraka po kilogramu. Nema točnih podataka, ali, procjenjuje se da je, na području Trebinja, više od stotinu šezdeset pčelara, članova Udruženja, sakupilo više od četiristo tona meda, javlja RTRS.

“Sigurno je da u početku neće biti lako, ali nijedan kilogram meda, pa ni kod pčelara koji su imali pet-šest tona, nije ostao… Preporučujem da pčelari ne žure s prodajom”, kaže predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” Trebinje Obrad Ninković. Osim prodajom “na pragu”, kao najsigurnijim načinom za kupca i pčelara, veće količine meda završit će i na tržnicama izvan regije.

U borbi za opstanak pčelarstva, tvrde pčelari, lakše se izboriti sa varoom, najtežim napasnikom pčela, nego sa patvorenim medom i nakupcima. To zahtijeva stalno prisutnost inspekcijskih organa.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer