Published On: Uto, stu 7th, 2017

DOBOJ: Sahranjen na Gradskom groblju nakon što mu IZ BiH nije dozvolila ateistički obred

Dedo Trampić bio je nositelj partizanske spomenice iz 1941. i do trenutka smrti vjerojatno jedan od posljednjih partizana koji su preživjeli do danas. Umro je u Doboju 2. studenog, u 95. godini. 

Dobojlija Dedo Trampić, posljednji nositelj partizanske spomenice s ovog područja, sahranjen je u ponedjeljak na Gradskom groblju “Šušnjari” nakon što mu Islamska zajednica BiH nije dozvolila ateistički obred na mezarju “Humka” kojim gazduje i gdje je Trampić godinama unazad rezervirao grobno mjesto, objavile su Nezavisne novine.

Obitelj sprema tužbu

Prema svjedočenju članova njegove obitelji, Dedo Trampić, koji je preminuo prošli četvrtak, je davno kupio grobno mjesto, napravio spomenik, s jedinom željom da ga ukopaju pored njegove žene i članova njegove obitelji. No, IZ BiH je zahtijevala vjerski obred, na što obitelj nije pristala.

“Njegova želja je bila da ga sahrane kraj njegove žene, u miru, bez ikakvih obreda i buke. Prije punih 18 godina on je kupio svoje grobno mjesto, napravio spomenik i uplatio mnogo godina unaprijed. Međutim, Islamska zajednica je insistirala na vjerskom obredu.

Na kraju je sahranjen na ateističkom gradskom groblju, a obitelj će putem odvjetnika tužiti Islamsku zajednicu”, kaže za Nezavisne novine Trampićeva unuka Vanja Kemenc, koja živi u Londonu.

S druge strane, Bajro ef. Džanić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj, kaže da su oni isključivo radili u skladu sa zakonom.

Dogovor sa zetom

“Vlada RS je donijela Zakon o pogrebnoj djelatnosti, koji propisuje da vjerske zajednice imaju pravo upravljati svojim grobljima. Otiđite u bilo koju drugu konfesiju i pitajte, svugdje je isto. Mi smo učinili sve s naše strane, apsolutno smo spustili kriterije na najmanju moguću mjeru, ali obitelj nije željela vjerski obred”, kaže efendija Džanić.

Na pitanje što je s ljudskom stranom i Trampićevom željom da bude sahranjen u miru, pored njegove žene, na grobnom mjestu koje je kupio prije gotovo dva desetljeća, ef. Džanić odgovara da je on bio upoznat s propisima IZ BiH.

“Što mislite da smo mi dopustili takav obred i da me netko prijavio IZ? Ja bih ostao bez posla. Vidite, pokojnik, ili rahmetlija, grobno mjesto nije kupio od nas. To groblje je nama uzurpirano u ratu, to je naša imovina, a mi smo ga kasnije kupili od Komunalnog poduzeća ‘Progres'”, kaže ef. Džanić.

Dodaje kako je u međuvremenu bio sve dogovorio “kako i šta” sa zetom obitelji, ali da na kraju ništa od toga nije bilo, “jer to nije ispoštovano”.

Posljednji partizan

Dedo Trampić bio je nositelj partizanske spomenice iz 1941. i do trenutka smrti vjerojatno jedan od posljednjih partizana koji su preživjeli do danas. Umro je u Doboju 2. studenog, u 95. godini.

Ranije je u Centru za kulturu u Doboju održana i komemoracija kojoj su, između ostalih, prisustvovali i izaslanici Gradske uprave Doboj.

“Njegovim odlaskom zatvara se jedna stranica povijesti našeg grada, koju je karakterizirao iskren idealizam, vjera u jednakost ljudi i poštovanje prema čovjeku. Dedo Trampić je imao buran i ostvaren život, obilježen borbom za uvjerenja i univerzalno dobro čovječanstvo, a na nama je da naslijedimo i slijedimo ono što je vrijeme pokazalo kao ispravno”, rekao je o Trampiću Enes Suljkanović, koji se na komemoraciji obratio u ime gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x