Published On: Sri, tra 20th, 2022

DOBIT ĆE PONUDU KOJU NEĆE MOĆI ODBITI? Što znači američko “Drago mi je što vas opet vidimo” rukovanje s Dodikom?

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekali su danas u ovoj državnoj instituciji delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Posebno zanimljiv trenutak u kontekstu sankcija Miloradu Dodiku, bio je njegov susret i pozdrav sa senatoricom Jeane Shaheen koja je i predvodila američke dužnosnike.

Naime, prilikom rukovanja i pozdrava, Shaheen je vidno nervorznom Dodiku rekla da joj je drago što ga ponovo vidi. Dodik je iznenađeno klimao glavom i imao poprilično blag osmijeh na licu te je  uzvratio rukovanjem kojem se uopće nije niti nadao. No ipak je došao na prijem. O čemu se zapravo radi?

Prvi put se Dodik na američkoj crnoj listi našao 2016. godine, a sankcije, između ostalog, podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, kao i blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji.

Drugi put su sankcije SAD-a proširene Dodiku, a uvedene Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banjaluke zbog toga što je povezana s Dodikom, točnije, jer je on u posljednje vrijeme znatno povećao financiranje ovog medija.

Senatorka Shaheen je predsjednica Senatskog pododbora za vanjske odnose za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju i viša članica Senatskog odbora za oružane snage, a ona i senator Tillis su još i kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata.

Radi se o jako visokom dijeli američkog establishmenta. Svi oni danas su se rukovali s Dodikom i bili su jako srdačni.

Ako se pogleda silina kojom Amerikanci trenutno lome Vučića uzimajući Rusiji adute na Balkanu, posve je lako zaključiti kako je US administracija procjenila da su Srbi puno lakši plijen nego što se mislilo. U smisli da im se neće morati lomiti režimi da bi ti isti režimi okreunli leđa Rusiji.

Ukratko, naša procjena je da će Dodiku biti ponuđeno sve, od ukidanja sankcija do suradnje u BIH, odustane li od potpore Rusiji, ili pak od politike neutralnosti Rusiji, što formalno Dodik trenutno zastupa.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
1 mjesec prije

Amerika i Rusija dijele interesne sfere u Evropi.

Srbija nije slučajno izabrana da bude neutralna zemlja i da prestavlja poveznicu istoka i zapada i jedina je zemlja izuzev Turske u Evropi koja ima direktne avio linije za Rusiju.

eagle
eagle
1 mjesec prije

dobiće laktašenko nanogicu u bojama mrske

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

“Drago mi je što vas opet vidim” = što ste se vratili u “Instituciju” tzv. bih.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Na kraju balade će sve biti kako mi kršćani želimo, niko ne želi muslimansko terorističku tvorevinu, čak ste i vi muslimani svjesni toga.. 😁