DOBILI SMO NOVU PLJUSKU IZ STATE DEPARTMENTA: Vaše društvo i dalje je značajan izvor stranih boraca Islamske države!

Američki State department objavio je izvještaj o terorizmu za 2014. godinu, u kojem je, kada je riječ o BiH, u samom uvodu navedeno da se BiH, zajedno s Albanijom i Kosovom, gleda kao značajan izvor stranih boraca na strani terorističke organizacije Islamska država. Istaknuto je, naime, da je značajan broj bh. državljana prošle godine otputovao u Siriju i Irak.

Izvještaj je prezentirala Tina Kaidanov, koordinatorica za borbu protiv terorizma u State departmentu, inače bivša zamjenica veleposlanika SAD u Sarajevu.

– Ideologija islamskih ekstremista te regionalne ekstremističke grupe predstavljale su potencijalne izvore nasilnog ekstremizma u BiH – kaže se u poglavlju izvještaja Stat departmenta koje se odnosi na BiH.

Ipak, naglašeno je da je BiH ostala dobar partner u borbi protiv terorizma te je nastavila sa, doduše sporim, napretkom u povećanju svojih antiterorističkih kapaciteta u 2014. godini.

Nastavljene operacije

Uz naglasak da su bh. agencije za provedbu zakona u općem smislu nastavile s operacijama usmjerenim protiv stranih boraca, primijećeno je da ipak nedostaje međusobna koordinacija. Tako je navedeno i da je Udarna grupa za borbu protiv terorizma, koja je imala zadatak popraviti koordinaciju između policijskih agencija radi efikasnije borbe protiv terorista, “značajno podbacila tijekom prošle godine”.

U izvještaju, čije dijelove prenosi “Dnevni avaz” su spomenuti bh. donacija streljivu vladi Iraka, koja je osigurana u vidu kontraterorističkih aktivnosti protiv IS-a, te pristupanje BiH Globalnoj koaliciji za borbu protiv IS-a u studenom. Iako je naglašeno da BiH nema sveobuhvatan pravni okvir za borbu protiv terorizma, ipak je pohvaljeno donošenje zakona koji sankcionira učešće na stranim ratištima, inače prvog takvog zakonskog rješenja u regiji.

– Problem je, također, i u osobnom, političkom i institucionalnom rivalstvu koje postoji između većine policijskih agencija, kao i na relaciji Tužiteljstvo – Sud BiH. Mnoga od ovih rivalstava duboko su usađena i teško ih je prevladati – kaže se u izvještaju.

Uhićenje Bosnića

U izvještaju State departmenta se, također, navode i akcije usmjerene protiv stranih boraca te podrške terorističkim aktivnostima u okviru “Operacije Damask”. Tako je spomenuto da su četiri bh. agencije, zajedno s italijanskim, uhitile Bilala Bosnića, koji se tereti za regrutiranje i financiranje stranih terorističkih boraca i još 15 aktivista, kojima su oduzete velike količine oružja. Nije propušteno ni da se spomene da je Apelacijski odjel Suda BiH naložio novo suđenje protiv Harisa Čauševića, koji je prvobitno bio osuđen na 45 godina zatvora za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu. Konstatira se da je ovo bio drugi put od 2013. godine da Apelacijski odjel Suda preinačava presudu za terorizam.

Izdvojen angažman reisa Kavazovića

Među javnim ličnostima u BiH State department izdvojio je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, “koji je nastavio govoriti protiv pogrešnog tumačenja islama koje vodi ekstremističkom nasilju”.

Redovita komunikacija

– Agencije za provođenje zakona u BiH redovno komuniciraju sa svojim američkim i europskim kolegama na polju borbe protiv terorizma te odgovarajućih istraga. Interpol u Sarajevu ima svoj ured koji uživa dobru suradnju sa svih agencijama, a koje imaju izravan pristup bazama podataka. Regionalna suradnja s Hrvatskom i Srbijom u 2014. godini je poboljšana – kaže se u izvještaju State departmenta./HMS/