Published On: Pet, pro 19th, 2014

DOBAR SMISAO ZA HUMOR Rasmussen: Bosanski model je rješenje za prestanak sukoba u Siriji

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da međunarodna zajednica mora pomoći da se u Siriji postigne političko rješenje slično onom u Bosni i Hercegovini kojim je okončan rat od 1992. do 1995. godine.

Rasmussen je u govoru na međunarodnom simpoziju “Mir, akteri, problemi i rješenja na Bliskom istoku”, održanom na Univerzitetu “Hasan Kalyoncu” u Turskoj, istakao da se u svijetu još uvijek dešavaju strašni ratovi.

 “Mnogi Sirijci su morali pobjeći iz svoje zemlje. Birali su ili da žive pod šatorima ili da ostanu u ratu. Za mnoge od njih Turska znači sigurnost”, rekao je Rasmussen.Podsjetio je da se Sirija nalazi u građanskom ratu zbog namjere Bashara al-Assada da zadrži vlast pod svaku cijenu. Za Irak je kazao kako je poprište sektaških sukoba i zemlja sa vrlo nestabilnom vlašću.

Tokom govora se dotakao i terorističke organizacije ISIS, naglasivši kako ta organizacija nema veze sa islamom.

“Ova grupa niti predstavlja islam niti je država. Djeluje samo uz pomoć terorizma, nasilja i ubojstva”, kazao je Rasmussen.

Istakao je da je proces “Arapskog proljeća”, koji još uvijek traje u arapskom svijetu, pokrenula omladina u arapskim zemljama kako bi u budućnosti živjeli u boljim uslovima života i u slobodi. Podsjetio je kako je Assadov režim upotrebom sile reagirao protiv okupljenih demonstranata na ulicama.

“Režim je izveo napade protiv njih. Assad je odgovorio vojnim trupama, tenkovima i raketama. Rat koji je počeo kao rat za slobodu pretvorio se u borbu za opstanak. To je, naravno, bila prilika za djelovanje ekstremnih ideoloških grupa kao što je ISIS”, kazao je bivši generalni sekretar NATO-a.

Ipak, smatra kako bi, kako kaže, bosanski model podjele vlasti mogao biti najadekvatnije rješenje za prestanak sukoba i u Siriji.

“Sirijski režim je izrazito tvrdoglav i uporan, a opozicija duboko podijeljena. Ovdje je moguće uvesti bosanski model. Znači, blaga podjela. Moć i vlast raspodjeljeni na nivo lokalnih zajednica u okviru države. Naravno da ovo nije idealno rješenje. Vjerske, etničke i političke podjele u Siriji su dublje nego na Balkanu. Ali, međunarodna zajednica mora pronaći rješenje u Siriji poput onog u Bosni”, istakao je Rasmussen.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare