DO KADA ĆE DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ PONIŽAVATI NAŠU ZEMLJU? Državnici država se ne pravdaju i ne pojašnjavaju stranim veleposlanicima svoje stavove

Prvi bošnjački Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi kabineta drugog bošnjačkog člana i predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića danas su razgovarali sa veleposlanicima zemalja članice Kvinte i šefom Izaslanstva EU u BiH o provođenju najnovije odluke Ustavnog suda BiH i krizom kuju su izazvali politički predstavnici Srba najavivši da neće sudjelovati u odlučivanju u institucijama BiH dok stranci ne odu iz Ustavnog suda BiH.

Džaferović je veleposlanike SAD-a Erica Nelsona, Velike Britanije Matta Fielda, Njemačke Margret Uebber, Francuske Guillauma Roussona i Italije Nicolu Minasija, i predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, upoznao o stavu da dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva BiH neće pristati na, kako kaže, bilo kakve političke ultimatume.

Naglasio je da je blokada rada državnih institucija apsolutno neprihvatljiva.

Veleposlanicima je prenesen stav članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njihovo opredjeljenje za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Istaknuta je uloga Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i stranih sudaca u njemu, kao mehanizma zaštite Ustava BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Džaferović je istaknuo da sva rješenja moraju biti plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda, a nikako pokušaja dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ugledavši se na stranačkog šefa Bakira Izetbegovića, tako je i prvi bošnjački član Predsjedništva BiH nastavio s “politikom švedskog stola” kada je u pitanju volja za implementacijom odluka ustavnog suda, piše HMS. Podsjećamo, bošnjački politički predstavnici odbijaju podržati izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama. Time bi snažan institucionalni alat, u vidu nametanja političkih predstavnika Hrvatima, bošnjačkom establishmentu izmakao iz ruku. Međutim, oni se tog prava ne žele odreći.