Published On: Sri, lip 5th, 2013

Djevojčica ne može na liječenje jer nema JMB

Malena Belmina, kojoj je potrebno liječenje u inozemstvu, bez jedinstvenog matičnog broja ne može dobiti putovnicu, što njezine nezaposlene roditelje Fatimu i Edmira dovodi u bezizlaznu situaciju.

Beba sada leži na Pedijatrijskoj klinici Jezero. Rekli su mi da mora ići vani na liječenje, odnosno presađivanje koštane srži. Kada je muž otišao u MUP da izvadi putovnicu za dijete samo su mu rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane. Ona ima privremeni matični broj, ima rodni list bez matičnog broja, neki ljudi su mi spomenuli da bi možda mogla dobiti neki zamjenski JMB. Očajni smo i strahujemo da će to biti prepreka za odlazak našeg djeteta na liječenje. Belmini je dijagnosticirano teško imunološko oboljenje i trebala bi u Njemačku na presađivanje koštane srži. Još jedan problem u nizu je što nemamo ni novac za odlazak tamo, ali liječnici su nam sugerirali da hitno nabavimo putovnicu“, kazala je za Klix.ba majka ove tromjesečne bebe iz Donje Orahovice kod Gračanice, Fatima Ibrišević.

Resorni državni ministar Sredoje Nović danas je pak izjavio kako nije optimist da će Vijeće ministara BiH sutra razriješiti pitanje JMB-a. Kazao je da nema usuglašenih političkih stavova.

Rekao je i kako do rješenja mora doći, prije ili kasnije, ali problem je što nekima ovo kasnije može značiti gubitak djeteta.

U BiH nema krivaca, u BiH su svi krivi jer naprosto svako zastupa neke svoje političke stavove i čak i onda kad oni nemaju nikakvog rezona niti smisla“, rekao je Nović.

Podsjećamo, djeca rođena u BiH nakon 12. veljače 2013. godine za državu, odnosno njezinu administraciju ne postoje te dobivaju privremene matične brojeve kako bi mogla ostvariti prava iz zdravstvene zaštite, ali na samo na području BiH. Putovnica se, naime, ne može dobiti na osnovu privremenog JMB.