Published On: Sub, tra 8th, 2017

DJELOVANJE VANZEMALJACA TIJEKOM 90-ih: Sušene su ili oštećene 294 katoličke crkve i sakralna objekta, ubijena dva svećenika

HVO je rušio tuđe bogomolje. Ne svugdje i istim intezitetom. No rušio je. Ovo nije tekst koji ima za cilj braniti nedjela koje je netko činio iz HVO-a i u ime HVO-a još manje u ime Hrvata. VRS je najintezivnije rušila tuđe bogomolje. Ovo nije tekst kojim želimo umanjiti težinu djelovanja VRS-a. Ovo je tekst kojim želimo kazati kako je prosta laž da Armija BIH nije rušila ništa. Ovo nije tekst koji ima za cilj Armiju BIH prikazati kao potpuno monstruoznu. U svakoj vojsci bilo je časnih i nečasnih. Zločinaca i profesionalnih vojnika. No uporno se kroz medije ponavlja “mi nismo rušili vaše bogomolje”. Svi su u BIH rušili bogomlje. Većim il manjim intezitetom. Sve tri vojske su radile zločine i logore. Većim il manjim intezitetom.

U moru tajni obavijenih velom šutnje o zločinima Armije BiH nad Hrvatima posebno mjesto zauzima rušenje ili oštećenje gotovo 300 katoličkih crkava, kapela ili vjerskih objekata. Naime, od strane postrojbi Armije BiH srušeno je, teško oštećeno ili oštećeno ukupno 294 katoličke crkve i ostala vjerska objekta, od toga 290 u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, 3 u Mostarsko-duvanjskoj i 1 u Banjalučkoj biskupiji.

Četvorica pripadnika Armije BiH ubili su 13. rujna 1993. godine gvardijana samostana u Fojnici fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića. Fojnički samostan je jedno od duhovnih središta Hrvata u BiH)

„Bosna i Hercegovina je, Bosanski narod, ako se asocira na Bošnjački narod su najveće žrtve u prošlom ratu. Oni su pretrpili najviše i najviše ih je ubijeno, a nikada nismo posegli za odmazdom, nikada nismo posegli za osvetom. I kada se dododila Srebrenica u Bosni i Hercegovini nije bilo odmazde i osvete. Nikad se nismo koristili terorizmom kao metodom borbe. To je suprotno našem biću, suprotno politici koju mi vodimo u BiH. Tako da, mislim da su to uglavnom političke špekulacije, da BiH nije pogodno tlo, bosanski muslimani, oni su europski autohtoni narod, oni nemaju te sklonosti, to je narod koji je naučio na jednu toleranciju, uvažavanje drugoga i drugačijega, to je rat pokazao, uostalom tamo gdje su bili Bošnjaci u jačini ni jedna crkva nije srušena, znate. Tamo bogami na drugim područjima u Republici Srpskoj znate da je sve srušeno, pa tamo gdje je bio HVO, također uglavnom.“ (Sulejman Tihić, bivši predsjednik SDA )

Međutim, prema knjizi Slobodana Praljka  „Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u BiH u ratu od 1991 do 1995. godine“ od strane muslimanskih snaga (potpuno uništeno, teško oštećeno ili oštećeno)  stradalo je 38 župnih crkava, 37 ostalih crkava, 94 kapele, 49 župnih kuća i ostalih župnih objekata, 7 samostana i 94 katolička groblja.

Srbi su još više od Bošnjaka muslimana više uništavali katoličke objekte. Od Srba je stradalo  147 župnih crkava, 131 ostala crkva, 133 kapele, 23 samostana i 95 katoličkih groblja.

Kao primjer uništenja ili teške devastacije katoličkih objekata od strane Armije BiH navodimo:

GRAČANICA-HUMAC, župa Skopaljska Gračanica – filijalna crkva Srca Marijina. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana, a župna kuća je opljačkana i spaljena.