Published On: Pet, lis. 6th, 2017

Djed Mraz je mrtav: Pronašli su mu grob u Turskoj

Priča o Sv. Nikoli duga je 17 stoljeća, a mnoge stvari iz nje neki vjerski krugovi ne podnose

Takva vijest mogla se komotno označiti kao sadržaj neprimjeren za mlađe od 10 godina. U nekim slučajevima možda i za mlađe od 12 ili čak i 20… Možda najbolje da nije za mlađe od 150 kako se baš nikome ne bi slomilo srce. Skupina arheologa u Turskoj objavila je da je pronašla grob povijesnog Svetog Nikole, biskupa Likije poznatog u svoje vrijeme i kao Nikolaos čudotvorac.

Kako je moderni Djed Mraz dobrim dijelom oblikovan po Sv. Nikoli, ispada da su bešćutni arheolozi priopćili svijetu da Djed Mraz doista jest stvaran, ali da imaju corpus delicti da je mrtav već 17 stoljeća, jer je Sv. Nikola živio od 270. do 343. godine. Vijest je među prvima objavio turski Hürriyet, i to da su arheolozi i drugi stručnjaci mjesecima proučavali Crkvu Sv. Nikole kod grada Demrea Antaliji na jugu Turske, da ni na kraju pronašli šupljine u podu za koje ranije nisu znali, koje potječu iz doba koje bi se savršeno poklapalo s vremenom smrti biskupa iz 4. stoljeća.

Ovdje leži onaj…

Cemil Karabayram, regionalni direktor za istraživanja i arheološke spomenike, objasnio je Hürriyetu da je crkva prije puno stoljeća razorena, ali i da su je baš nekako oko 1087. godine obnavljali, te da su baš tada trgovci koji su se tamo vrzmali, prevezli u Bari ostatke kostura koji se otada u Bazilici Sv. Nikole štuje kao njegova relikvija. Nije to bilo ništa čudno, i Bari i Mala Azija u to su vrijeme bili u sastavu Bizantskog carstva.

Sv. Nikola otvara poštanski ured u nekom mjestu u Njemačkoj | Author: Oliver Dietze/DPA/PIXSELLOLIVER DIETZE/DPA/PIXSELL

Međutim, kazao je Karabayram, trgovci tada nisu prevezli kosti Sv. Nikole nego nekog sasvim drugog svećenika koji je tamo bio sahranjen. Pritom se pozvao na nekoliko stručnjaka, među ostalima i na profesoricu Yıldız Ötüken s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta Hacettepe koja je uvjerena da se ostaci pravog, originalnog povijesnog Sv. Nikole nalaze u jednom od prostora koje su u podu crkve upravo otkrili arheolozi CT-skenerima i georadarima.

Ona je autoritet jer je već 20 godina glavna voditeljica arheoloških istraživanja u Demreu, zapravo u kraju u kojem je Nikolaos čudotvorni rođen u antičkom dobu. Svetog Nikolu stoljećima štuju skoro svi kršćani, čak je i islamski Khidr, “pravedni sluga Božji” i mudrac iz Kurana, po mnogim svojim elementima vrlo blizak povijesnoj slici i slici iz predaje o Sv. Nikoli.

Ovaj svetac kroz stoljeća je postao zaštitnikom, redom: streličara, djece, bačvara, ribara, trgovaca, škvadre po medijima, lažno optuženih, lopova koji su se pokajali, bačvara, farmakologa, tko bi znao zašto i vlasnika zalagaonica, potom gradova Aberdeena, Liverpoola, Barija, Moskve i mnogih drugih, pa čak i Rusije. Štuju ga katolici, pravoslavci, anglikanci, luterani, neki baptisti, metodisti, prezbiterijanci, tko li sve ne.

“Zabranimo Božić!”

A zašto su u 17. stoljeću engleski puritanci nizozemski kalvinisti na relativno kratko vrijeme zabranili Božić? E, u tom odgovoru se krije prava priroda Djeda Mraza ili Svetog Nikole kakav je postao danas, odnosno svih poganskih utjecaja koji su se izmiješali u nerazmrsivu zbrku iz koje je iznikao simbol modernog turbo-potrošačkog društva, odjeven u boje Coca-cole. O Svetom Nikoli u predaji je ostalo mnoštvo priča o čudesima i dobročinstvima.

Jedna od onih koja se čini najvjerodostojnijima jest kako je taj čovjek u svoje vrijeme naišao na siromašnog oca triju kćeri za koje nije imao miraz. Kćeri je stoga baš pripremao da se počnu baviti prostitucijom, jer se nisu mogle udati, kad je za njegov slučaj čuo Nikolaos.

Sveti Nikola, freska, KApela Sv. Trojstva, Heybeliada, Turska | Author: Lapost/WikipediaLAPOST/WIKIPEDIA

A kako nije htio od toga praviti veliku stvar, jer je tako prema Evanđeljima od sljedbenika tražio Isus, da se dobročinstva i darovi obavljaju tajno, a ne da se od toga radi moćni PR, Nikolaos je navodno noću kroz prozor doma oca i kćeri spustio tri zavežljaja s dragocjenostima. Tako su dobile miraz i život im je krenuo sasvim drugim smjerom. Osim toga se o njemu pisalo i da je molitvama oživio troje djece koje je u doba gladi nekakav mesar namamio u kuću, ubio i podijelio meso u pite kako bi to prodao.

Ili da je zaustavio oluju na svom putu brodom u Svetu zemlju, pritom još oživjevši i mornara koji je u oluji umro od zadobivenih ozljeda. Zbog mnoštva sličnih čudotvorstava iz predaje, Sv. Nikola bio je vrlo inspirativan i zanimljiv lik apsolutno svima kroz povijest. Zato ne čudi što kod Thomastowna u Irskoj također postoji jedan “grob Sv. Nikole”. No, za to mjesto je odavna jasno da je tek romantično vjerovanje i s time nitko nema problema.

Turistički udarac

Ali bi problema mogla imati Nadbiskupija Bari, koja je u 50-ima dala znanstvenicima da fotografiraju ostatke za koje se do vijesti iz Turske vjerovalo da su upravo od Sv. Nikole. 2005. znanstvenici su na osnovu fotografija rekonstruirali izgled čovjeka čiji su to ostaci, pa se tako Bari reklamirao i vijestima da je Sv. Nikola bio 1,69 metara visok muškarac i da je imao slomljeni nos. Po posljednjim arheološkim nalazima ispalo bi da je 1,69 metara bio visok nepoznati netko. I da je imao slomljeni nos.

A da se Svetim Nikolom u turističke svrhe ubuduće može hvaliti Antalija umjesto Barija. Što se tiče Djeda Mraza kakvog poznajemo danas, njegove prethodne verzije po Europi se slavilo još od Srednjeg vijeka. Najzanimljiviji je bio Sinterklaas kojega su slavili Nizozemci svakog 6. prosinca. /express.hr/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer