Published On: Pet, ruj 20th, 2013

‘Dječja mafija’ vlada Novim Sadom: Šef 15-godišnjak iza sebe ima čak devedeset kaznenih djela

Glavni grad Vojvodine postaje, čini se, sve više grad slučaj, ali i kako piše Blic, središte maloljetničkog kriminala u Srbiji.

Prema policijskoj statistici, u Novom Sadu se u prosjeku dnevno počini preko 38 kaznenih djela. Beogradski list piše kako u tom gradu djeluje dječja mafija, a njen neokrunjeni šef je 15 godišnji S.S. koji već iza sebe ima 90 kaznenih djela, a podnijeta je i 51 kaznena prijava, ali je dosije ovog pionira – nasilnika je puno veća, optužuje ga se da je provaljivao u automobile, reketario učenike po školskim dvorištima , pljačkao, prijetio i otimao novac i stvari svojim vršnjacima. Iako ga je policija zevela u kartoteku s 14 godina, smatra se da je S.S započeo svoj kriminalni put u puno mlađoj dobi.

No, osim problema s maloljetničkim bandama Novi Sad, piše Blic, gubi bitku i s navijačkim klanovima koji se učestalo bore za prevlast nad teritorijima za dilanje narkotika. Kaos među dilerima prikrivenim iza navodnih navijačkih strasti zavladao je nakon smrti Ratka Butorovića, poznatog kao Bata Kan Kan koji je bio autoritet među svim navijačkim frakcijama.

Policija je pojačala kontrolu nad pojedinim frakcijama navijačkih skupina čiji su pripadnici od ranije poznati policiji i koji navijačke boje koriste za prikrivanje kriminalnih radnji.

Očito da je stasala jedna generacija koja nema nikakav strah od bilo kakvih sankcija i ne preza od bilo čega. Odgovor na to ne može se dobiti bez sociologa, bez kriminologa, to je nešto što zahtjeva angažman cijele zajednica” kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

I vojvođanski premijer Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ne krije zabrinutost za sigurnost za svoje djece.

Sigurnost i Novi Sad više nisu jednoznačni pojmovi. Na žalost, stanje je alarmantno, građani su užasnuti. I sam, kao roditelj, sam zabrinut za svoju djecu. U posljednjih godinu dana sigurnost u Novom Sadu se pogoršala i pala na nisku razinu kakav ovaj grad u mirnodopsko vrijeme ne poznaje i ne pamti. Pomno pratim što će gradske vlasti i MUP poduzeti da se ovom divljaštvu stane na kraj” kaže Pajtić.