Published On: Fri, Sep 25th, 2015

Dječak skuplja ostatke za izbjeglicama kako bi prehranio obitelj

Osmogodišnji dječak iz Horgoša kupi stvari koje izbjeglice ostavljaju za sobom ne bi li barem malo pomogao teškoj situaciji u kojoj se nalazi njegova obitelj, piše Kurir.
Tužna priča o Zoltanu Vranki brzo se proširila regijom, a dječakova majka kaže da ne zna tko je objavio potresne fotografije njenog sina koji u rukama drži plastične vrećice. Dječak živi u Horgošu, a posljednjih dana pokraj željezničke pruge prati trag izbjeglica i skuplja hranu, vodu i garderobu.
“Jesmo uboga sirotinja, ali moj sin nije kući donosio ostatke hrane koju su za sobom ostavljali izbjeglice s Bliskog istoka. Tačno je da je Zoltan kući donosio odjeću koju su državljani Sirije, Iraka i drugih zemalja bacili nakon što su novom migrantskom rugom pohrlili iz pravca Horgoša ka srpsko-hrvatskoj granici”, objašnjava dječakova majka Silvija.
Ona sa Zoltanom i dvogodišnjom kćerkom Izoldom živi u kući bez struje.
“Izdržavamo se od socijalne pomoći. Teško nam je, za život natežemo kao praćkom. Zoltan je nedavno krenuo u školu, ali nema još kompletan školski pribor. Sirotan je pomislio da bismo od prodaje odjeće koju su ostavili Sirijci možda nešto zaradili pa ih je zato donosio kući. Vidi i on da se ne mogu sama boriti sa neimaštinom”, priznaje Silvija.
Nesretna žena ne spori da djecu odgaja u bijedi, ali ističe da je proteklih dana bila spremna i ono malo što ima podijeliti s izbjeglicama.
“Nama je teško, nemamo skoro ništa, a kako li je tek ljudima koji su ostali bez kuće i imovine? Da se bar razumijemo pa da im pružimo toplu ljudsku riječ… Naročito mi je bilo teško gledati žene s bebicama i sitnom djecom kako pate. Morala sam Zoltanu objašnjavati tko su ti ljudi, odakle su došli i gdje idu. I Zoltanu je bilo žao djece”, dodaje.
Pomoć će, doznaje se, pružiti predsjednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je navodno već stupio u kontakt s porodicom.