Dječak iz Barcelone i Dječak iz Sirije – zašto nam njihova smrt nije ista

Pod naslovom ‘Licemjerje’ autor je objavio fotografje dva tragično poginula trogodišnja dječaka, jedan je Španjolac, drugi Sirijac. Sa stajališta boli, i suosjećanja i jedna i druga tragična smrt dva mala nevina djeteta trebala bi imati isti medijski odjek. No nema.


Na jednoj je sirijski dječak Alan Kurdi, koji se utopio u moru pored turske obale 2015. godine. Njegovu tragičnu sudbinu  prenijeli su svi svjetski mediji. Intencija je očito bila da se prema valu sirijskih izbjeglica koji je izazvao rast ksesnofobije u Europi olakša ulazak u Europu. Stoga je slika malog Alana poslužila kao medijski alat za jačanje tolerancije. Što je u suštini human čin.

S druge strane na drugoj fotografiji je, tvrdi autor,  trogodišnji dječak koji je smrtno stradao u namjernom terorističkom napadu u Barceloni. Njegova smrt  nije izazvala ni približnu pažnju svjetske javnosti kao ona stradalog malog Sirijca. Cilj je opet isti – razvoj tolerancije na terorizam. Umjesto da se slika ubijenog djeteta, objavi za podizanje jačanja svijesti o teroristima među nama kako bismo pritisnuli nadređene na što djelotvorniju borbu protiv istog, jača se umjesto toga tolerancija na terorizam. Kako? Skrivanjem slike.

Malo je građana Europe koji se neće složiti s ovom tvrdnjom o licemjerstvu svjetskih medija, koju je objavio autor. Osim naravno naše saraj ljevice, koja čak i u tome vidi rasizam. Neki tviteraši, nacionalsocijalisti idu toliko daleko da nesretne smrti ova dva djeteta uspoređuju s europskim rasizmom, u kojem eto autor fotografije postavlja pitanje zašto nema medijskog pristupa bijelom djetetu kao kurdskom. Kao da je kurdsko dijete crno, i kao da u terorističkim napadima islamista u Europi nije poginuo niz crnaca. Žalosna je činjenica da sve metropole Europe danas masovno potpisuju ovu tvrdnju o medijskom licemjerstvu svijeta, kad su u pitanju žrtve, djeca. Osim Sarajeva. Koje i u tome vidi nekakvu antiislamsku urotu. Prežalosno. Jer upravo su njima u BIH puna usta europskih vrijednosti.

Među 14 osoba stradalih u Barceloni dvoje je djece. Ubijen je sedmogodišnjeg Julian Cadman, čiji je djed na društvene mreže postavio dirljivu objavu nakon atentata u Barceloni, a koju su prenijeli brojni medji.

Hitne službe Barcelone potvrdile se da je od posljedica terorističkog napada stradalo i trogodišnje dijete španjolsog podrijetla

“Mediji ignoriraju ovu fotografiju”, stoji ispod fotografije mrtvog dječaka koji je stradao u Barceloni, a ispod slike tragično stradalog dječaka iz Sirije piše: “Mediji dijele ovu fotografiju”