Published On: Sub, srp. 7th, 2018

Dječaci iz spilje sada imaju tri opcije. Stižu obilne kiše, stručnjaci u strahu: “Mogli bi se utopiti”

Smrt bivšeg specijalca bacila je sjenu na pokušaj spašavanja 12 dječaka i njihovog trenera koji su već skoro dva tjedna zarobljeni u spilji na sjeveru Tajlanda. Postavlja se pitanje – kako dječake izvući na sigurno, a novi problemi pojavljuju se iz minute u minutu.

Najveća opasnost leži u najavi novih obilnih kiša na tom području tijekom vikenda, što znači da će spasioci morati reagirati u najkraćem mogućem rokukako bi spasili živote dječaka i izvukli ih na sigurno.

Akciju spašavanja dodatno je zakomplicirao nagli i drastičan pad kisika u spilji. Odmah je pokrenuta akcija unošenja boca s kisikom za dječake, ali je postalo jasno da planovi o čekanju tjednima, čak i mjesecima, da se dječaci spase sada padaju u vodu.

Iako su se pojavile informacije da bi dječake zbog izuzetno teške situacije mogli pokušati spasiti već danas, tajlandska vlada to je opovrgnula. Dječaci su, kako kažu, već naučili roniti, ali bi svaki pokušaj da ih se iz spilje izvuče već danas mogao završiti kobno. “Oni jednostavno još nisu spremni za to”, poručili su danas iz vlade na izvanrednoj konferenciji za medije.

Tri opcije za spas dječaka

Spasioci sada imaju tri glavne opcije, a svaka od njih nosi određene probleme, piše CNN.

Prva je opcija izvući dječake iz spilje prije nego što počne padati nova kiša. Spasioci razmatraju opciju da dječake uz pomoć boca za kisik izvuku ronjenjem kroz tunele. Radi se o vrlo opasnoj opciji jer većina dječaka ne zna ni plivati, a roniti su počeli učiti tek prije nekoliko dana kada su pronađeni.

Druga opcija je pronaći način kako doći do dječaka s površine. Na desetke vojnika, spasilaca i lokalaca, kako piše CNN, traga za prirodnim dimnjacima, rupama u tlu na površini koje bi mogle biti povezane s dječacima. Drugim riječima, traži se zasad nepoznat ulaz u spilju koji bi spasioce doveo do unesrećenih i umornih dječaka.

Na desetke vojnika, speleologa, drugih stručnjaka i lokalnih stanovnika koji poznaju teren tako češlja šumu na jako velikoj površini. Riječ je o zaraslom krajoliku s gustim drvećem i raslinjem pa je velika vjerojatnost da je pogodan ulaz u spilju, ako uopće postoji, prekriven zelenilom i nevidljiv.

Jasno, postoji cijeli niz ulaza u spilju, no pitanje je kamo oni vode. Tako je jedan tragač, za vrijeme dok je CNN-ova ekipa bila tamo, pronašao jedan potencijalni ulaz. No brzo se otkrilo da on ne vodi nikamo, prenosi Index.hr.

Treća, sada već gotovo nezamisliva opcija, je čekati mjesecima da se razina vode spusti i da prođe sezona monsuna. Budući da će to trajati mjesecima, spasioci strahuju da je ta opcija nemoguća upravo zbog činjenice da razina kisika u spilji pada i da su najavljene nove obilne kiše koje bi mogle potopiti spilju.

Koliku opasnost predstavlja nadolazeća kiša?

Sezona monsuna na Tajlandu traje od lipnja do listopada i dok je proteklih nekoliko dana bilo relativno suho, nove prognoze najavljuju obilne kiše u narednim danima.

Stručnjaci kažu da će, u slučaju da kiša bude obilna, kako najavljuju meteorolozi, to poništiti sav trud koji su spasioci uložili proteklih dana da ispumpaju vodu iz spilje. Planina će funkcionirati kao kada koja će zadržavati vodu. U trenutku kada se kiša nakupi u pojedinim dijelovima planine, razina vode u spilji će početi rasti, kazao je stručnjak za ronjenje s Novog Zelanda Neil Bennett.

Prognoze koje sada imamo govore da će se situacija jako zakomplicirati, a spasioci će se morati boriti s jakim poplavama, jakim strujama i jako lošom vidljivosti, dodao je.

Ako razina vode previše naraste, dječaci i njihov trener mogli bi se utopiti, dodaje.

Koliko je opasna niska razina kisika?

Razina kisika danas je pala na 15 posto u prostoru gdje se nalaze dječaci i trener. Na ovako niskoj razini tijelo se muči s disanjem i postoje velike opasnosti za zdravlje dječaka.

Ako se nalaze na samo 15 posto kisika, u velikom su deficitu. To nije dobro vrijeme za početak ronjenja, kazao je umirovljeni agent FBI-ja Bobby Chacon za CNN.

Ne možemo više čekati da se svi uvjeti poslože, rekao je novinarima zapovjednik Apakorn Yookongkaew.

Isprva smo mislili da će dječaci unutra moći ostati puno dulje. No okolnosti su se promijenile. Sad smo ograničeni vremenom, dodao je.

Pred dječacima i trenerom je još jedna neprospavana noć, dok vlasti i same priznaju da još uvijek nemaju konkretan plan za njihov spas. Situacija je iz minute u minutu sve teža, a vremena za sigurno izvlačenje dječaka sve je manje.

(www.jabuka.tv) 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer