Published On: Sun, Apr 2nd, 2017

DJEČACI ISPRANOG MOZGA PRIKLJUČUJU SE DŽIHADU: ‘Prišao mi i rekao: Dobit ćeš oružje, automobil, imat ćeš djevice u raju’

U moru propagandnih videa samoproglašene Islamske države, posljednji u nizu ledi krv u žilama. Riječ je o videu koji prikazuje kako maloljetni dječaci treiraju za borbe u napuštenom skladištu.

Obučeni u crnu, ratnu odjeću, s maskama na glavi dječaci prolaze prepreke koje im se nađu na putu. Ovo je standardna propaganda terorističkih skupina, no ova je po mnogočemu drugačija od drugih.

Na novom propagandnom videu terorističke skupine ISIS vide se muškarci vezani lisicama kako trče iz prostorije u prostoriju, sugerirajući da ih netko progoni, a još groznije postaje kada shvatite da je to zaista tako. Scene iz holivudskih filmova koje se zaista događaju. Video je zabranjen za distribuciju.

Barbarizam

Vezane lisicama sustižu ih borci ISIS-a koji ih, nakon što ih uhvate, ubiju. U videu se čuju i posljednji urlici, krici, vrištanje i prostačenje koje glorificira bol i smrt – zapanjujuće barbarski čin.

Ovaj video je važan zbog toga što dokazuje kako ti maloljetni borci nisu samo ‘lutajući dječaci’ već su to djeca čiji je mozak odavno ispran zbog čega su izuzetno opasni. Čak i da savezničke snage uspiju preuzeti vlast nad čitavim područjem Mosula, pitanje je kada će neki dječak, koji možda do tada poraste i u odraslog muškarca, krenuti u krvavi pohod na nedužne ljude.

Novinari Sky Newsa ušli su u jedan od zloglasnih pritvora u Erbilu u kojem su zatočeni dječaci koji su uhićeni na ulici i na silu privedeni na regrutaciju.

Neki od zatočenih dovedeni su iz izbjegličkih kampova sa sjevera Iraka. Ćeliju dijele njih desetak, a većinu vremena provode moleći te uče čitati. Njihove priče sve nalikuju jedna na drugu. U početku su se nerado priključili redovima Islamske države, da bi u njima sazrela ideja o borbi za džihad i na koncu, mučeništvo.

 

Kako postati džihadist?

‘Prišao mi je prijatelj i pokazao neke fotografije, a onda rekao: ‘Dođi sa mnom, dat ćemo ti oružje, automobil, žene, imat ćeš djevice u raju’. Ispranog mozga odlučio sam se priključiti’, ispričao je 12 godišnji Mahmoud koji je u zatvoru ležao šest do 12 mjeseci prije nego je odlučio priključiti se borcima ISIS-a.

‘Na regrutaciji su nam pokazivali video uratke u kojima bi se bombaši samoubojice raznijeli eksplozivom. Kao da su sami izrađeni od eksploziva, raznijeli su se na tisuće komadića. Učili nas kako pogoditi oklopno vozilo, u koji dio vjetrobranskog stakla oklopnog vozila pucati kako bi se ono razbilo, kako postati doušnik i napasti te kako se odnositi prema ranjenima’, objasnio je Mahmoud.

This is the “Religion of Women”…

Little Girl Sings ISIS Song & Practices her Beheading Skills on a Doll.

Boravak u zatvoru

Dodao je kako je bio prestravljen kada je gledao te prizore. Želio je da sve što prije prestane, želio je odustati, a onda su ga kaznili.

‘Stavili su me u zatvor bez hrane i vode od izlaska do zalaska sunca. Potom bi me pustili i dali mi komad kruha i malu bocu vode što mi je trebalo biti dovoljno do sljedeće večeri. Ponekad mi ne bi dali ništa.

‘U petak ne bi dobio ništa. Dali bi mi prljavu rižu i neki odvratan umak, kako bi me kaznili, a potom bi doveli naučnika koji je odlučivao hoću li se vratiti u ćeliju ili ne. Potom bi me šibali i mučili. Trudio sam se izdržati tu muku no na kraju sam odustao’, ispričao je.

 

Islamska država pred bankrotom

Bivši irački ministar financija kazao je za Sky news kako je samoproglašena Islamska država pred bankrotom te da nemaju više novaca da plate svoje borce.

Na svojem vrhuncu, ISIS je bio najbogatija teroristička organizacija u svijetu s razvijemo mrežom skupina diljem svijeta, a sve su se financirale iz središta, iz Iraka.

Bivši irački ministar financija, Hoshyar Zebari, procjenjuje da je Islamska država na svojem vrhuncu ostvarivala zaradu od oko tri milijuna do pet milijuna dolara na dan.

‘Sve što su mogli, sve su oporezivali. Svaki dućan, svaku ljekarnu, svaku aktivnost da ne spominjemo novac kojeg su ukrali iz iračkih banaka. Do sada su bili iznimno bogata organizacija, no sada kada gube zauzeti teritorij, čini se kako ostaju i bez novaca’, rekao je bivši irački ministar.

No, kako se kalifatu u Iraku i Siriji bliži kraj, čini se kako je organizacija sve slabija i na području ubiranja poreza. Prema nekim informacijama već neko vrijeme uopće ne isplaćuju obećani novac svojim borcima koji ih zbog toga napuštaju.