Published On: Mon, Jun 10th, 2013

Djeca nisu premala da shvate razvod i prevaru

Preljubnici misle da njihova djeca ne znaju ništa o njihovim aferama, da su premala da shvate. Međutim, djeca emocionalna previranja osjete na druge načine. No, preljubnici ne izdaju samo partnera, tužna je istina da njihova djeca odrastaju vjerujući da je taj roditelj izdao i njih.

Stručnjakinja za veze Kate Figes u svojoj novoj knjizi objašnjava zašto je nevjera postala toliko učestala u modernoj Britaniji, te je provela tri godine pričajući s nevjernim supružnicima, psiholozima i bračnim savjetnicima. Otkrila je da afera može imati poražavajući i trajan učinak na dijete. Roditelji, s jedne strane, nikad nisu bili dobro upućeni u potrebe djece. Znaju da djeca trebaju puno sna, zdravu hranu te stimulaciju kroz najbolje igračke, sport, glazbu i izvanškolske aktivnosti. Ipak, roditelji prečesto djeci ne uspijevaju pružiti ono što im najviše treba – konstruktivan odnos ispunjen ljubavlju između roditelja.

– Nešto je jako gadno s društvom kad smo svoje seksualne potrebe stavili ispred potreba djece – kaže Kate.

Ako dođe do razvoda, djeci štetimo bar onoliko koliko štetimo sebi. Jean Duncombe, sociologinja koja je provela istraživanja o toj temi, kaže: “Puritanka sam kad mi netko kaže da ima aferu zbog toga jer sam se uvjerila kako razvod utječe na djecu. Kad mi ljudi kažu da djeca ne znaju, kažem im: Jeste li sigurni – ili – Razmislite malo o tome što radite svojoj djeci! Prije 20 godina to nikad ne bih rekla”.

Roditelji koji imaju aferu često podcjenjuju utjecaj koji ona može imati na djecu. Tvrde da djeca o tome ništa ne znaju, ali ona emocionalna previranja osjete na drugačije načine. Svi dokazi upućuju na to da djeca znaju. Preljubnici ne izdaju samo partnera, tužna je istina da njihova djeca odrastaju vjerujući da je taj roditelj izdao i njih. Postoje važna istraživanja o kratkoročnim i dugoročnim posljedicama razvoda na djecu ako se ne izvede na pravilan način. Za djecu to znači nisko samopoštovanje, osjećaj napuštenosti, lošije školske rezultate, nedruštveno ponašanje te slomljeno srce zbog toga što im nedostaje jedan roditelj.

Razvodi prouzročeni prijevarama izazivaju najviše gorčine. Svaki roditelj krivnju zbog prekida svaljuje na onog drugog, ponekad tjerajući djecu da zauzmu stranu. Inzistirajući na takvoj lojalnosti kod djece, roditelji djeci nanose veliku štetu. Da bi stvar bila gora, istraživanja su pokazala da gotovo polovina očeva izgubi kontakt s djecom dvije godine nakon odvajanja od njihove majke. Ružan razvod, prema istraživanjima, neće negativno utjecati na djecu samo dok se događa, može im biti problem i u budućnosti. Pa čak i kad su se roditelji razveli dok su djeca bila mala, ona neće nužno osjetiti sve posljedice dok i sami ne postanu odrasle osobe. To se može odraziti na njihove bračne probleme, uključujući i vlastite afere, ili ugroziti sposobnost za stvaranjem stabilnog odnosa. Naravno, posljednja stvar o kojoj preljubnici razmišljaju je kako će to utjecati na njihovu djecu. Kad se afera otkrije, oba roditelja su tjeskobna, ljuta, pa čak i traumatizirana da imaju ograničenu mogućnost nositi se sa stresom kod djece.

Da, afere se događaju. Ali ako ste dovoljno odrasli da imate djecu, onda im dugujete bar toliko da im pomognete da se nose s tim. Na taj ćete način spriječiti prenošenje problema na sljedeću generaciju, probleme koji mogu udariti različite dobne skupine na jednako štetne načine. Postoji li neki način da se ublaži utjecaj na djecu? Da, ali samo u slučajevima gdje se roditelji ponašaju odgovorno, i interese djece stavljaju na prvo mjesto. Sva istraživanja pokazuju da se mora dogoditi nekoliko stvari kako bi se djeca mogla brzo oporaviti. Prvo, ako postoje bračne svađe, roditelji se nikada ne smiju upustiti u agresivne ispade i vrijeđanje. Umjesto toga, djeca trebaju vidjeti da se roditelji i u svađi poštuju te da unatoč različitim mišljenjima mogu doći do rješenja. Drugo, ako se roditelji razdvoje, moraju biti na istoj strani što se tiče odgoja djece. Zato, ispred djece ne smiju raspravljati o problemu koji se tiče djece, a oba roditelja trebaju biti uključena u školske aktivnosti i njihove živote. Treće, svaki stres, poniženje i bijes trebaju biti rješavani daleko od očiju djece. Trebat će ogromna snaga da izbjegnete otkrivanje najnegativnijih osjećaja, ali to je jako bitno. Četvrto, važno je ne izigrati dječje povjerenje. To znači da im trebate govoriti istinu o onome što se događa primjereno njihovom uzrastu – i direktno odgovarati na pitanja. To će ih uvjeriti da nevjera nije njihova greška i da uvijek mogu postavljati pitanja kada su zabrinuti.