Published On: Pet, lis 20th, 2017

Djeca džihadista nova prijetnja za Njemačku

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka upozorio je na pojačanu opasnost od maloljetnih boraca tzv. Islamske države koji se indoktrinirani s područja sukoba vraćaju u Njemačku.

„Postoji opasnost da se djeca džihadista, islamistički socijalizirana i indoktrinirana iz područja borbi vraćaju u Njemačku“, upozorio je predsjednik Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen i zaključio kako bi u Njemačkoj mogla odrasti nova generacija „džihadista“.

Djeca džihadista

On smatra da se njemačko društvo mora priviknuti na činjenicu da ova djeca predstavljaju opasnost

„Kod tri od pet terorističkih napada s islamističkom pozadinom u Njemačkoj 2016. su počinitelji bili maloljetni“, rekao je Maassen. Pored toga je jedan 12-godišnjak pokušao izvršiti bombaški napad na jedan božićni sajam u Ludwigshafenu.

Maassen je upozorio na to da su djeca u borbenim područjima IS-a bila zloupotrebljavana za najokrutnije mučenje i ubijanje zatornika, prenosi Hina.

„Potpuno mala djeca se zloupotrebljavaju za smaknuća IS-ovih zatočenika“, rekao je Maassen.

Gubitak Islamske države

Prema procjenama Ureda za zaštitu ustavnog poretka, iz Njemačke je u borbu u redovima IS-a otputovalo preko 950 islamista, od čega su 20 posto žene. Jedna trećina se u međuvremenu vratila u Njemačku, ali je među njima, kako se navodi, vrlo malo žena.

Očekuje se da će se žene zajedno s djecom početi vraćati sljedećih mjeseci, nakon što je IS izgubio svoje glavna uporišta.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x