Published On: Čet, svi. 23rd, 2019

Djeca borca Islamske države bh. porijekla zarobljena u kampu u Siriji

MELBOURNE – Troje siročadi Islamske države porijeklom iz Melburnea zarobljeno je u sirijskom kampu za izbjeglice, što je izazvalo delikatnu diplomatsku raspravu o njihovoj budućnosti. Riječ je o djeci državljanina Bosne i Hercegovine s australijskim državljanstvom, Jasina Rizvića, koji je ubijen 2016. godine.

Dvije djevojčice i dječak dobi od šest do 12 godina su djeca Rizvića i njegove supruge Fauzie Kamale Bače koja je iz Singapura. Međunarodna zajednica vrši pritisak da se ova djeca puste iz kampova i vrate u matične zemlje.

Rizvić je bio glavni predstavnik centra Al-Furkan u Melburnu koji je povezivan s radikalnim ekstremizmom. Do smrti se borio za Islamsku državu. Supruga i četvoro djece su preživjeli, ali ona i najstariji sin su kasnije poginuli u odvojenim napadima. Sada je troje najmlađe djece ostalo samo, s obzirom na to da je sva rodbina u Bosni i Hercegovini i Singapuru.

Rizvićev brat tražio je od vlasti da ih vrate u BiH kako bi brinuo njima, ali nije poznato je li  porodica Bača obaviještena o kćerkinoj pogibiji i sudbini unuka, piše australijski “ABC”.

Oni su zajedno s 40 australijskih žena i djece, koji su preživjeli krvavu bitku za Baguz, posljednju teritoriju Islamske države, koja je bila u ožujku ove godine. Humanitarne organizacije vrše pritisak na vladu Australije, a i same žene su pisale vlastima govoreći da se žele vratiti. Ali slučaj djece Rizvić je vrlo kompliciran.

Premijer Australije Scott Morisson rekao je da će svakome tko dođe do ambasade Australije pomoći, ali da neće riskirati živote osoblja i dužnosnika u spasiteljskim misijama.

“ABC” navodi kako je BiH jedna od nekoliko zemalja koje su uložile trud da vrate svoje građane iz Sirije. Svi se nadaju da će ovaj slučaj biti što prije riješen. O djeci trenutno vodi brigu jedna žena bh. porijekla koja se takođe nalazi u kampu i redovno kontaktira s njihovim ujakom. Svo troje imaju pravo na australijsko, ali i na bh. državljanstvo.

“ABC” je dobio potvrdu od nadležnih da su australijske vlasti u kontaktu s bh. ekspertima za sigurnost, ali još nije jasno da li je to dio postupka provjera kojima bi se omogućilo usvajanje djece.

“Sva djeca koja su živjela pod kontrolom Islamske države su doživjela užasne događaje, nasilje, izgladnjivana su i bombardovanja. Oni su žrtve užasnih odluka njihovih roditelja i zaslužuju da budu vraćeni kući. Australija mora da iskoristi sve kako bi vratila australijsku djecu kući prije nego što bude prekasno”, rekao je direktor “Save The Childrena Mat Tinkler”.

Rizvić je bio blizak saradnik osnivača centra Al-Furkan Haruna Mehićevića. Ovaj centar se često dovodio u vezu s borcima Islamske države i domaćim nasilnim ekstremistima koji su ubijali policajce i pripremali terorističke napade. Mehićević je uvijek negirao povezanost Al-Furana i terorizma.

Mehićević je, kao i Rizvić, doselio mlad u Australiju tijekom 1990-ih godina bježeći od rata. Živjeli su u Brizbejnu do sredine 2000. godine kada su doselili u Melbourne. Rizvić je izbjegao javnu osudu kada je napustio Australiju i pridružio se Islamskoj državi. Bio je u ranim 40-im godinama kada je poginuo.

(Klix.ba)