Published On: Uto, tra 30th, 2013

Direktor Hypo banke u BiH, Austrijanac Alexander Picker: Važno je da se loši momci strpaju u zatvor!

Uprava Hypoa Alpe Adria banke u BiH, u ponedjeljak, 30. travnja, podnijela jje službene krivične prijave protiv obitelj Ivanković Lijanović iz Širokog Brijega te još nekoliko osoba povezanih uz aferu Hypo.
Ovu informaciju, u ekskluzivnom intervjuu za Dnevni avaz, potvrdio je Alexander Picker, direktor Uprave Hypo banke u BiH te je najavio još krivičnih prijava.
“To je jedan od najvećih slučajeva koje imamo. Ovo je bila tema razgovora proteklih tjedana s Tužiteljstvom. To je kraj jednog vrlo dugog procesa ali ne i kraj svih naših procesa protiv osoba koje su oštetile ili na neki način prevarile Hypo banku u BiH. Ti krediti u odobravani od 2005. do 2008.godine. Na žalost 2009. i 2010. su neke stvari gurnute pod tepih. Srećom, ne tako duboko”, kazao je Picker ne najavio da će, nakon što su krivične prijave podnijete protiv obitelji dopremijera F BiH i ministra u Federalnoj vladi Jerka Ivankovića Lijanovića, kao i parlamentarca i predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Mladena Ivankovića Lijanovića,  biti još krivičnih prijava.
Govoreći na ovu temu, predsjednik Uprave Hypo banke je kazao da se u slučaju Ivankovići-Lijanovići radi o 32 milijuna eura loših kredita te da je u većini slučajeva počinjeno krivično djelo prijevare, korupcije i davanja mita. “Na kraju krajeva, hoćemo naš novac natrag, vrlo je bitno da se loši momci strpaju u zatvor”, kazao je, između ostalog, Picker govoreći i o Sloveniji i Austriji, gdje ova banka ima slične probleme.
Picker u intervjuu nije govorio o mogućim imenima u budućim krivičnim prijavama, kao i hoće li se među tim imenima moći pročitati i “zvučna” imena iz političkog vodstva u Republici Srpskoj.
Krediti u “švicarcima” nisu bili dobra ideja, podijelit ćemo gubitak s klijentima!
No Picker je neizravno potvrdio da su i u Hypo-u imali loše odluke, a za koje će snositi odgovornost i klijenti te je priznao da “krediti u ‘švicarcima’ nisu bili dobra ideja”. Međutim, kako je kazao njegova banka neće ići u konverziju “jedan na jedan”, odnosno “švicarce” izjednačiti s eurom jer bi, kako je kazao, banka imala ogromne gubitke. “Ono što mi pokušavamo i što je po meni najbolji odgovor jest da banka, na neki način, pokušava podijeliti gubitak s klijentom. (T.H./republikainfo.com)