Published On: Thu, Mar 19th, 2020

Direktor Granične policije BiH suspendirao pet policajaca

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Postrojbe granične policije Brod i to: A.M., Č.S., P.B., I.D., i G.I.

Naime, suspendiranim policijskim službenicima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod u noći 05./06. ožujka 2020. godine, u vremenskom periodu od 19  do 06 sati  izvršili više koruptivnih djela na način što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtijevali i primili dar, novac u  neutvrđenom iznosu.

Dakle, postoji osnovi sumnja da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili  težu povredu službene dužnosti iz člana 105. stavka (1) tačke 23) i tačke 9) Zakona o policijskim službenicima BiH, tj. da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog organa.  Također, postoji i osnovi sumnje da su navedeni policijski službenici počinili krivično djelo iz člana 217. stav 2. KZ BiH ”primanje dara i drugih oblika koristi”, što je zadokumentirano od strane  Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u skladu sa Naredbom Suda BiH.

Imajući u vidu  da se moglo osnovano vjerovati da bi daljnji ostanak  osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe, te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih dešavanja u BiH, direktor Granične policije iskoristio je svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka, navodi se u priopćenju iz Granične policije.

”U cilju zaštite zdravlja i sprječavanja zaraze korona virusom, a sukladno zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ, od 18.03.2020. g. neće se organizirati ispraćaji iz mrtvačnice „Bijeli Brijeg”, navodi se u priopćenju iz ovog poduzeća.

Istaknuli su kako će se pokopni obredi na grobljima obavljati isključivo uz nazočnost uže obitelji.”Molimo građane da kod ugovaranja sahrana odrede samo jednu osobu koja će s našim djelatnicima dogovoriti sve potrebno za dostojanstven pokop. Također molimo da za sve upite uglavnom koristite telefone ili elektroničku poštu, koje imate na našoj WEB stranici, kako bismo smanjili broj fizičkih kontakata na najmanju moguću mjeru”, naveli su.