Published On: Sat, Sep 26th, 2015

Diplomatsko-konzularna pгedstavništva BiH posjeduju 80 službenih auta, nabavna vrijednost 3.266.154

Diplomatsko-konzularna pгedstavništva i misije BiH, posjeduju 80 službenih vozila čija je godina proizvodnje od 2000. do 2014. godine, a nabavna vrijednost navedenih službenih vozila je vrtoglavih 3.266.154 KM, piše novinska agencija Patria.
No sadašnja vrijednost ovih vozila kako tvrde iz Ministarstva vanjskih poslova je svega 529.767 KM. Inače, u skladu sa Pravilnikom o uslovims nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH predviđeno je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH može raspolagati sa šest vozila. Njihova nabavna vrijednost je 919.082 KM a sadašnja 292.635 KM. Međutim, kako su naznačili iz Ministarstva oni su uputili Vijeću ministarat dozvolu za nabavku još dva vozila.
– Ministarstvo vanjskih poslova BiH je pripremilo Pravilnik o službenim specijalizovanim vozilima MVP BiH i diplomatko-konzularnih predstavništava koji je upućen Vijeću ministara. Pomenutim pravilnikom predviđa se mogućnost posjedovanja osam službenih vozila od čega su dva teretna vozila više srednje klase koja se koriste za prevoz diplomatske pošte, provoz arhiva DKP kao i šest putničkih vozila za prevoz delegacija u BiH i svijetu  – istakli su iz MVP-a.
– Sadašnja vozila u Ministarstvu vasnjkih poslova proizvedena su od 2007. do 2013. godine. Ni ne sumnjamo da su kvalitetna s obzirom na godine porizvodnje, a održavanja vozila skupo plaćaju građani BiH.