Published On: Pon, lis 18th, 2021

DIPLOMATSKI SKANDAL Gudelj: Atović je samo maleni kamenčić u mozaiku bošnjačkog unitarizma koji BiH razara jednako kao i srpski separatizam

Konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović u petak je objavio sporni status na Twitteru, a nakon svega privremeno je obrisao svoj profil. Nakon ponovne aktivacije profila na Twitteru, Atović je obrisao skandaloznu objavu, ali i svoje fotografije.

Naime, Atović je ponukan izjavom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji prijeti odcjepljenjem od BiH napisao: ”

“Sto tisuća Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! RPG-ovi u Hadžicima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velic.. Allahu Ekber”.

Objava u kojoj se poziva na rat, posebno u BiH u kojoj mnogo stvari nakon rata još uvijek nije riješeno, bila bi sporna sama po sebi, ali u ovom slučaju radi se o skandalu samim tim što je riječ o izjavi konzula, koji predstavlja državu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo Bošnjake.

“Upravo kad pomislimo kako nas u BiH više ništa ne može iznenaditi i kako se ne može pasti niže, pojavi se Atović da nam razbije iluzije. Uvijek se, dakle, može padati niže i u BiH nema dna”,  kratko je komentirao Jurica Gudelj, urednik portala Dnevnik.ba.

‘Slika i prilika bošnjačke politike’

“Poziv na pripreme za rat upućen iz udobnosti diplomatske fotelje u Frankfurtu je prava slika i prilika današnje bošnjačke politike. Naime, u bošnjačkoj političkoj javnosti stvoreno je takvo ozračje da se svatko tko ne pristaje na bošnjačko-bosanski unitaristički narativ označava prijetnjom, pa i sami stanovnici BiH hrvatske i srpske nacionalnosti. Vjerujem kako je Atović siguran kako su njegove riječi zapravo duboki čin domoljublja prema BiH. Problem je pak u tomu što su u njegovoj viziji domoljublja prema BiH stanovnici ove zemlje hrvatske i srpske nacionalnosti prijetnja. Kad se u bošnjačkoj javnosti govori o novom ratu u BiH, onda je potpuno jasno kako su ‘neprijatelji’ upravo bh. Hrvati i Srbi”, objasnio je Gudelj.

Istaknuo je kako Atović radi isključivo za interese bošnjačke politike, a ne bosanskohercegovačke.

“Posebna je pak priča to kako su likovi poput Atovića uspjeli zaposliti se u bh. diplomaciji i koga oni zapravo po svijetu predstavljaju. Oni ni u kojem slučaju ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, jer ništa ne može biti ‘bosanskohercegovačko’ ako u sebi ne sadržava i hrvatsko i srpsko i bošnjačko. Jasno je kako Atović radi isključivo za interese bošnjačke politike, a nikako one bosanskohercegovačke”, naglasio je.

“Nažalost, ovakvi primjeri pokazuju koliko je BiH daleko od tog da postane normalnom državom, ali i kako bošnjačka politička javnost shvaća ljude koji imaju druge identitete. Naposljetku, da sve ne bi bilo totalno crno, dobro je da se ovakvi tipovi sami prokazuju i da sveukupna javnost lakše može shvatiti s kim to ovdje zapravo imamo posla”, objašnjava Gudelj.

Riječ je, kaže naš sugovornik, o ljudima kojima nije dosta ratovanja, koji po svaku cijenu nastoje iz BiH istisnuti sve druge identitete izuzev bošnjačkog.

“Atović je tu samo jedan maleni kamenčić u mozaiku bošnjačko-bosanskog unitarizma koji BiH razara jednako kao i srpski separatizam”, zaključio je Gudelj za Direktno.

Podsjetimo, ovo nije prvi ”skandal” konzula Atovića. Naime, on je poznat i po tome što je 2015., predstavljajući se kao veliki humanitarac, poklonio štićenicima Doma za djecu bez roditeljskog odgoja “Rada Vranješević” u Banjoj Luci 90 paketa hrane u kojima je većini proizvoda istekao rok trajanja.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Jozo
Jozo
9 mjeseci prije

A vi bi kao ostali u ovakvoj bih?

Hrvat iz Bosne
Hrvat iz Bosne
9 mjeseci prije

Unitarizam je čak i opasniji od secesionizma jer dok secesionizam predviđa otcjepljenje dijela teritorije ,unitarizam ima fašističko šovinističke elemente ,jer teži “superiornosti” jedne nacije nad ostalim i zatiranju i diskriminaciji drugih i drugačijih te potpunom obespravljenošću ostalih naroda

Last edited 9 mjeseci prije by Hrvat iz Bosne
Bojan
Bojan
9 mjeseci prije

Admir je zagovornik gradžanske BiH. Inšalah.

Hajduk Mijat
Hajduk Mijat
9 mjeseci prije

Ja sam BH patriot i borim se protiv ostataka turskog otomanskog okupatora i vjere koju je agresor iz anadolije nametnuo domicilnom stanovništvu. Sve bh patriote se trebaju boriti da se postotak stanovništva vrati na stanje prije turske agresije zuluma i genocida tj da u BiH bude najmanje 80% Hrvata Katolika. Svi drugi su izdajice i sluge turskog okupatora.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Hajduk Mijat
9 mjeseci prije

Uz tebe sam!

Divid Imperator
Divid Imperator
Šta ti kažeš na ovo?  Hajduk Mijat
9 mjeseci prije

Spomeneš vam Oluju i Jasenovac i prijateljstvo Srba i Hrvata se istopi ko snijeg u proljeće. Ko vas bre zavadi ?

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

Šta je problem sa seperatizmom? Seperatizam je najrealnija opcija. Postojale su mnogo funkcionalnije države od ove koje su se raspale. Zašto bi ova šuga trebala ostat? Jer tako ameri kažu?

mile
mile
9 mjeseci prije

Jesu, jesu, sjecas li se RADUSSE 1972 (bugojanska skupina) kada smo se po svaku cijenu htjeli odvojiti od svih.
Zvone Busic i mnogi drugi su se borili protiv SRPSKOG SEPERATIZMA zarad ocuvanja drzave koja je bila neko i nesto.

Hrv1VukHrvatinić
Hrv1VukHrvatinić
9 mjeseci prije

Svim srcem upirem da je dokrajčimo a ovi ISILovci nam mogu samo pofumarati onu stvar i na samom koncu smo do cilja!

ŠAHBAZ Soroš
ŠAHBAZ Soroš
9 mjeseci prije

Evo još jedan dr Gundelj napravio kockicu balege i gura naucno genocid pod potrebu separatizma i bošnjački unitarizam koji ne postoji u zamjenu teza hrvatske i vlastite teorije o potrebi realizacije teorije krvi i tla