Published On: Pet, ruj 28th, 2018

Diplomatski incident – Makedonci bojkotirali govor vlastitog predsjednika u UN-u

Dio izaslanstva Makedonije bojkotirao je govor vlastitog predsjednika Đorđa Ivanova pred Općom skupštinom u UN-u jer je pozvao Makedonce da ne izađu na referendum o promjeni imena zemlje.

Makedonci će u nedjelju na referendumu odlučiti o promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija.

Pitanje je sastavljeno ovako: “Jeste li za članstvo u EU-u i NATO-u, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?”, kako bi se građane upozorilo da će biti izolirani ne podrže li promjenu imena.

Ivanovu se to nije svidjelo pa je u UN-u tijekom govora rekao da je promjena imena “zamka” i “grubo kršenje suverenosti”.

Kritizirao je dužnosnike SAD-a i Europske unije koji su posljednjih tjedana posjetili Makedoniju jer su sugerirali da je promjena imena jedina nada zemlje za ulazak u NATO i EU, piše Večenji.hr.

”Ako nam uzmete nadu, što će nam ostati?”,upitao je.

Među članovima delegacije koji su nezadovoljni ovim govorom napustili salu je zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Žernovski.

”Napustili smo salu UN za vrijeme govora Ivanova jer nismo željeli davati legitimnost njegovom skandaloznom nastupu, ispunjenom manipulacijama, mržnjom i stvaranju neprijatelja”, napisao je Žernovski na Facebooku.

Dodao je da je otvoren poziv na bojkot referenduma istinski poziv na samoizolaciju i krajnja neodgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare