Published On: Pet, stu 27th, 2015

DIPLOMATSKA OFANZIVA SAD Turner: Potreban je novi Dayton

Sada je vrijeme da potvrdimo našu predanost u osiguranju stabilnosti u regiji. Upravo zbog nestabilnosti na Balkanu, moramo ponovo razmotriti ova pitanja i zato sam Kerryja pozvao na novi Daytonski mirovni ugovor 2, kaže Turner.
Mike Turner, američki kongresmen iz Daytona, zatražio je od državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Johna Kerryja da se angažira u Bosni i Hercegovini i pokrene aktivnosti na organiziranju Daytona 2, piše Dnevni avaz.
Turner, koji je i predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a, boravio je prošli tjedan u posjetu BiH, susreo se s dužnosnicima, ali u javnosti je posjet prošao gotovo pa neopaženo.
Kako doznaje Avaz, tako je bilo na njegov izričiti zahtjev.
Turner je već duže vrijeme aktivan u regiji kao zagovornik jače američke uloge i širenja NATO-a. No, povodom 20. obljetnice Daytonskog sporazuma, koji je sklopljen u gradu iz kojeg Turner dolazi i gdje je bio gradonačelnik prije dva desetljeća, on je pokrenuo diplomatsku inicijativu u kojoj traži od State Departmenta da poduzme mjere.
U lokalnim novinama u Daytonu, Turner je objavio kolumnu u kojoj djelimično objašnjava svoju inicijativu.
– Zatražio sam od tajnika Kerryja da poduzme mjere protiv političke krize u BiH. U svjetlu posljednjih terorističkih napada u Europi, svjetski lideri moraju zajednički razviti strategiju za izgradnju mirnog okruženja i stabilnih vlada. Sada je vrijeme da potvrdimo našu predanost u osiguranju stabilnosti u regiji. Upravo zbog nestabilnosti na Balkanu, moramo ponovo razmotriti ova pitanja i zato sam Kerryja pozvao na novi Daytonski mirovni ugovor 2, navodi Turner.
On ističe da je, kada se pogledaju događaji koji su vodili ka povijesnom mirovnom sporazumu, važno znati da djelovanje Daytona nije završeno na Balkanu.
– Vrijeme je da SAD s ostalim članovima međunarodne zajednice poduzmu žustre mjere i potvrde svoju predanost trajnom miru na Balkanu, kaže Turner obraćajući se Kerryju, koji sljedeći tjedan dolazi u regiju. Državni tajnik SAD-a će ići u Beograd i Prištinu u nastavku prave diplomatske ofanzive SAD-a u regiji.
Ovaj kongresmen svojevremeno je reagirao podnoseći rezoluciju za zaštitu crnogorske granice, nakon što je reaktivirano pitanje Sutorine, te zatražio sankcije za BiH, podsjeća sarajevski list. /HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare