Published On: Sri, pro 1st, 2021

Diplomati očitali bukvicu Izetbegoviću: “Otac ti je stvorio BiH. Ne dopusti da budeš kriv za njen raspad”

“Sve češće se u Bruxellesu čuje priča da su ljudi zabrinuti postoji li uopće šansa za opstanak zemlje. Ja sam rekla da takve tvrdnje ne treba iznositi jer smatram da to nije tako i rekla sam – pustite nas da radimo”, kazala je u ponedjeljak u Sarajevu Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), obraćajući se svojim sugovornicima na jednom od sastanaka koji su se odnosili na “tehničke” izmjene Izbornog zakona BiH.

Slične stavove prilikom prvog posjeta posvećenog izmjenama Izbornog zakona iznosio je i Matthew Palmer, posebni izaslanik State Departmenta zadužen za izbornu reformu.

“Otac ti je bio osnivač ove države, ne dopusti da ti zbog ovoga budeš kriv za njeno rušenje”, kazao je Palmer u nekoliko navrata predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Da bi “neprihvaćanje” kompromisa s HDZ-om moglo odvesti državu u raspad, Palmer je, prema informacijama portala Istraga, ponovio i jednom oporbenom lideru iz Sarajeva.

Za takvim izjavama, međutim, Palmer i Eichhorst nisu posezali u utorak kada su izaslanstva SDA i HDZ-a pregovarala o izmjenama Izbornog zakona.

Prema saznanjima Istrage, HDZ je u utorak ponovo prezentirao četiri načina izbora članova Predsjedništva, ali svaki od njih je podrazumijevao etnički prefiks. To je naišlo na suprotstavljanje predstavnika Venecijanske komisije koji su rekli da se na taj način ne provode presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Inače, pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH bili su na rubu su propasti. Međunarodni posrednici, Angelina Eichhorst iz EU, i Matthew Palmer iz američke administracije, koji mjesecima nastoje riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, u utorak su nakratko i prekinuli pregovore između lidera SDA i HDZ-a BiH.

Revolt međunarodnih dužnosnika je izazvao čvrst stav lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je kazao da ne odustaje od “etničkog prefiksa” prilikom izbora članova Predsjedništva BiH. Čović je, prema informacijama Istrage, bio i protiv smanjenja nadležnosti domova naroda FBiH. No, nakon kraće stanke, odlučeno je da se u srijedu nastave pregovori izaslanstava SDA i HDZ-a koje će predvoditi Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Za sada postoji konsenzus u vezi s “tehničkim” pitanjima. Prema informacijama Istrage, stranke su suglasne oko prijedloga CIK-a u vezi s određenim pitanjima koja se odnose na sam izborni proces. U pitanju su dvije konkretne stvari – autentifikacija i transfer rezultata. A evo o čemu se radi.

Autentifikacija bi značila dodatne provjere identiteta birača. Naime, nakon što bi birač pokazao svoje osobne dokumente članovima biračkog odbora, uslijedio bi proces autentifikacije. Birač bi, naime, morao dati otisak prsta kako bi elektronski sustav povezan s bazom IDDEEA potvrdio njegov identitet, odnosno validnost osobne iskaznice. Drugo tehničko pitanje je pitanje transfera rezultata. Do sada je, naime,  birački odbor prebrojavao glasove, a oni su se tek unosili u sustav u općinskoj izbornoj komisiji. Sada bi, međutim, rezultati bili uneseni u sustav na samom biralištu.

To su, dakle, tehnička pitanja na koja je, prema informacijama Istrage, pristalo i izaslanstvo HDZ-a BiH. No, nesuglasice oko suštinskih izmjena Izbornog zakona su, za sada, nepremostive, zbog čega su i međunarodni posrednici posezali i za prijetećim izjavama.

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Pa kakiru je raspad krajnji cilj.. On želi fildžan muslimanski a on bi bio glavni baja..

Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 godina prije

Alija Izetbegović, počivao u nemiru, je ratni zločinac. Ništa on nije stvorio, nego je samo strvinario nad lešom Jugoslavije. Čovjek uz Halida i Hasana Čengića koji je glavni krivac za rat u bivšoj BiH. Bivši SS-ovac, autor muslimanskog Mein Kampf-a zvanog ,,Islamska deklaracija”, osuđeni islamistički ekstremista, čovjek koji nikada nije izabran u predsjedništvo već je tamo došao prevarom Fikreta Abdića, njega biografija iz zadnjeg rata zaslužuje posebnu pažnju. Ukratko ratni zločinac, čak i prema svome narodu, i da ne zaboravio nula od čovjeka koji je svaki svoj dogovor izigrao. Zar je potrebno da idem dalje?

Krstač
Krstač
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

Islamista,terorista,predratni zatvorenik,nekad pripadnik handžar divizije,sve bolje od boljeg!

Robin Moon
Robin Moon
1 godina prije

Reuf Bajrovic je jucer na svom Twiteru objavio kako kaze dobro provjerenu informaciju koja kaze da je Bosnjacko izaslanstvo upozoreno da u Briselu raste podrska ideji da se BiH podijeli na dva dijela i da zbog toga moraju naci nacin kako se dogovoriti sa Hrvatima….

Krstač
Krstač
Šta ti kažeš na ovo?  Robin Moon
1 godina prije

Reufe,ba,halo ba,na 3 dijela!
Mirna Bosna i Hercegovina!
Može i na 2: srpski i hrvatski.
A reufici do anadolijske kotline

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Robin Moon
1 godina prije

Nema više dogovora, samo razlaz, sa talibanima nećemo više ništa da imamo, prevare, laž, obmane odugovlačenje, DOSTA je bilo 25 god, aktiviranje HRHB, srbi sebi mi Hrvati sebi DZAMAHIRIJA na svoj 23%

Srbin Krstaš
Srbin Krstaš
Šta ti kažeš na ovo?  Robin Moon
1 godina prije

samo braćo po krstu, nemojte opet protiv Srba, zaboravimo što je bilo, zaead našeg i vašeg opstanka i onda ovi iz varta državice nek se dopunjavaju kako hoće.

Soko 2 hvo
Soko 2 hvo
Šta ti kažeš na ovo?  Srbin Krstaš
1 godina prije

Tako je pajdo👍

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Molim te Kakire, rasturi ovu “državu”!

Bojan
Bojan
1 godina prije

Ako je Alija stvorio BiH? zašto onda bosanski muslimani slave kao dan državnosti zasjedanje ZAVNOBIH-a iako su u ww2 bili uglavnom u Handžar diviziji.

Krstač
Krstač
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
1 godina prije

Kod islamista je terorista u prevodu partizan!
Ahahahahahaha,golf nazovi nacijjo,ahahahahahahah

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
1 godina prije

I IDU NA BOBOVAC A GENOCID IZVRSILI PRECI NAD KRSCANIMA TO JE POGAN NAROD

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Nisu oni narod. To je kukolj izdvojen iz zita. Turskim osvajanjem su se ocistili Hrvatski i Srpski narod od izdajica. Izdvojen je izdajnicki genetski otpad iz ova dva naroda, a koji se kasnije sam proglasio narodom. Ostala im je pogana genetika koju prenose s koljena na koljeno. Kusturica je to shvatio i vratio se korijenima.

KulinBanhrvatski1
KulinBanhrvatski1
1 godina prije

To kopiile..nije stvorilo Bejiha jer taj plisne je obični ratni zločinac kao što njegov baliyski..skot bakir nikom ništa ne daje niti može dati nešto što nije njegovo ali kod cigana je sve moguće!

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

GOMILA ORUZJE DOVLACI MIGRANTE DA RATUJU TO JE LOPOV OPREZ