Published On: Ned, ruj 3rd, 2017

DIPLOMACIJA: Zašto je Trump smijenio Veleposlanicu SAD-a u Hrvatskoj?

Desetogodišnji rast intenzivnog napredovanja prijateljskih i partnerskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u jednom trenutku je narušen zbog neobjašnjivih postupaka Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Što je uzrok smjeni Veleposlanice SAD-a u Hrvatskoj nakon nedamskog napada na jednu od najčvršćih američkih saveznica u Europi, pišu novipogledi.hr

Novi Pogledi su nedavno ukazali na izoliran slučaj neprofesionalnog djelovanja jedne američke institucije koja je razočarala mnoge građane u Hrvatskoj. Izvješće o stanju ljudskih prava gdje je na krajnje neprofesionalan i ponižavajući način američko veleposlanstvo preuzelo izvješće o stanju ljudskih prava nastalo u kuhinji onih snaga koji i danas ne mogu prihvatiti postojanje samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Prema twitter potvrdi dosadašnje veleposlanice Valls Noyes, američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o slanju novog veleposlanika SAD-a u Hrvatsku pri čemu najava smjene dolazi dva tjedna nakon službene objave stanja ljudskih prava u svijetu koje redovito State Department objavljuje svake godine.

Desetogodišnji rast intenzivnog napredovanja prijateljskih i partnerskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u jednom trenutku je narušen zbog neobjašnjivih postupaka Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj. Prvi politizirani iskorak koji nije utemeljen u stvarnim činjenicama pojavio se tijekom komemoracije žrtvama koncentracijskog logora u Jasenovcu 2016. godine kada je veleposlanica Valls Noyes  odlučila sudjelovati na neslužbenoj komemoraciji koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpsko narodno vijeće. Oni su donijeli odluku da neće sudjelovati na službenoj komemoraciji u Jasenovcu zbog tzv. revitalizacije fašizma, pojma kojeg je Republika Srbija nametala posljednjih godina kako bi opravdala etničko čišćenje i genocid koji su pripadnici srpskog naroda uz logističku potporu Srbije provodili kroz ratove tijekom raspada bivše Jugoslavije. Sadašnji pokušaji Srbije  i srpske nacionalne manjine da neutraliziraju počinjene zločine kontinuiranim blaćenjem Republike Hrvatske u svim međunarodnim institucijama dovele su do toga čak i jedna takva organizacija kao što je Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj podlegne takvoj protuhrvatskoj propagandi.

Tada na službenoj državnoj komemoraciji nije sudjelovala eleposlanica SAD-a u Hrvatskoj. Postupak veleposlanice Juliette Valls Noyes je svakako negativno primljen u hrvatskoj javnosti obzirom na osobno sudjelovanje na neslužbenoj komemoraciji dok je na službenoj sudjelovao izaslanik američkog Veleposlanstva. Iako je niz novootkrivenih dokumenata o poratnom korištenju koncentracijskog logora u Jasenovcu ukazivao da dio povijesti i nije baš onakav kakav je prikazivan u svjetskoj javnosti te bi se svakako trebao dodatno istražiti, Veleposlanica Valls Noyes je ignoriranjem tih dokumenata i svrstavanjem na stranu SABA-e i SNV-a otvoreno nastupila protiv predstavnika službene vlasti u Republici Hrvatskoj. To je bio prvi znak za uzbunom u hrvatsko-američkim odnosima. U takvoj situaciji ni najviši dužnosnici Republike Hrvatske od Ureda Predsjednice kao i Banskih dvora nisu iskoristili mogućnost pojašnjenja novonastalih pukotina u odnosima već su također prešutjeli nove činjenice koje diskreditiraju povijest napisanu tijekom totalitarnog komunističkog sustava, sustava koji je na najgrublji i najokrutniji način pokušao eliminirati svoje klasne neprijatelje.

Najnovije Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj također ide na dušu Veleposlanice Valls Noyes jer je otpravljeno iz Republike Hrvatske uz njeno odobrenje. Takvo izvješće je kod prosječnog građanina Republike Hrvatske izazvalo određenu razinu razočaranja posebno zbog činjenice koja je dugi niz godina krasila američke institucije – PROFESIONALIZAM, a koji se odjednom izgubio za vrijeme mandata Juliete Valls Noyes. U današnjim turbulentnim vremenima gdje se geopolitički hibridni ratovi šire sve više na čitav europski kontinent, najstandardnija partnerska suradnica SAD-u je grubo okvalificirana kao država koja revitalizira fašizam iako utjecaj ekstremno desnih stranaka i organizacija nema gotovo nikakav utjecaj u političkom životu Republike Hrvatske.

Donald Trump donio je odluku o novom čelniku američkog veleposlanstva u Hrvatskoj u kojoj će slijedeće četiri godine na čelu biti uspješni poslovni magnat Robert Kohorst. Takva odluka pokazuje smjer američke politike u Hrvatskoj koja je i inače nastojala od Zagreba napraviti snažno europsko središte,  a što hrvatski dužnosnici nisu prepoznali pa je danas Zagreb na rubu svijeta iz kojeg su zračni letovi do nekih europskih središta nemogući.

Inicijativa tri mora koju je snažno podržao američki predsjednik daje mogućnost velikih poslovnih projekata koji mogu donijeti značajan broj novootvorenih radnih mjesta kako u Hrvatskoj, tako i čitavoj srednjoj Europi. Izbor Donalda Trumpa je nedvojbeno snažan signal razvoju gospodarskih odnosa između dvije partnerske države na temelju kojih će se izgraditi i uspješni odnosi i na ostalim područjima društvenog života.

Sjedinjene Američke Države i američki Predsjednik su još jednom pokazale svoju veličinu i ispravili izolirani nedamski potez bivše veleposlanice koja je ovim postupkom završila svoju hrvatsku priču i zato sretan i uspješan odlazak iz Republike Hrvatske uz čestitke dobrodošlice njegovoj ekscelenciji Robertu Kohorstu kako bi gospodarske odnose Republike Hrvatske i SAD-a podigao na najvišu razinu te pomogao hrvatskom gospodarstvu otvaranje novih radnih mjesta te povratak razočaranih i iseljenih Hrvata nazad u svoju Lijepu Našu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>