Published On: Sub, ruj 25th, 2021

Dioničari tuže Facebook: Tvrtka navodno platila skoro 5 milijardi dolara mita da bi zaštitila Zuckerberga?

Prema pisanju WSJ-a koji ekstenzivno pokriva slučaj, dioničari Facebooka su podigli tužbu protiv tvrtke jer je namjerno platila gotovo 4,9 milijardi dolara kazne više nego je trebala Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC – Federal Trade Commision).

Kako prenosi portal Bug.hr, tvrtka je novac isplatila kako bi bila sigurna da ovi neće detaljnije istraživati osnivača i direktora Facebooka, Marka Zuckerbergau vezi skandala iz 2019. kada je otkriveno da je tvrtka prodala osobne podatke 50 milijuna svojih korisnika zloglasnoj i sada ugašenoj Cambridge Analyticikoji su onda korišteni za ciljano političko oglašavanje.

Prema ranijem članku Washington Posta koji se domogao izvorne tužbe dioničara, u njoj se tvrdi da su Zuckerberg, Sandberg i drugi direktori tvrtke odobrili plaćanje nagodbe FTC-u u iznosu od 5 milijardi dolara s jasnim dogovorom da ta nagodba uključuje i prestanak istraživanja samog Zuckerberga; nespominjanje njegovog imena u FTC-ovoj odluci; isključivanju mogućnosti da Zuckerberg bude osobno novčano kažnjen za svoju ulogu u prekršaju te da eventualno bude prisiljen svjedočiti.

Problem s ovom nagodbom s FTC-om je što se, gledano sa strane, čini posve besmislenom. Naime, pravilnik FTC-a za gornji prekršaj predviđa maksimalnu kaznu od 100 milijuna dolara, a najveća kazna ikada ikome izrečena od strane FTC-a za bilo koji prekršaj iznosila je 168 milijuna dolara.

Dakle, „nagodba“ koju je postigao Facebook na svoju ruku nudeći 5 milijardi dolara je od 30 do 50 puta veća nego se mogla realno očekivati u bilo kojem slučaju. Sve da bi se zaštitilo jednog čovjeka, Marka Zuckerberga.

Prema dioničarima, ovo je jasno kršenje obveza prema svojim dioničarima jer čak ni za Facebook 5 milijardi dolara kazne nije ”sića”.

Prema istoj tužbi, skrivanjem informacija o Cambridge Analytici pred svojim dioničarima, izvršni direktori Facebooka, članovi upravnog odbora u što spadaju i Zuckerberg i Sheryl Sandberg su svi bili uključeni u nedozvoljeno trgovanje iznutra zahvaljujući ovim povlaštenim informacijama, a koje su trebale biti dostupne svim dioničarima.

Da ne bi bilo zabune, u dioničare Facebooka spadaju ogromne tvrtke i fondovi, među ostalima i masivni kalifornijski Teachers’ Retirement System (TRS)fond koji upravlja s 250 milijardi dolara kapitala, a koji je također jedan od podnositelja tužbe, prenosi portal Bug.hr.

Sam Facebook, pak, tvrdi da brojni novinski napisi, posebno oni u Wall Street Journalu koji je posvetio veliki dio svog prostora skandalu, ”sadrže neistine” i ”namjernu krivu karakterizaciju onoga što pokušavamo [Facebook] postići”.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments