Dio zaštitnog omotača ISS-a odletio iz ruku astronautkinje tijekom svemirske šetnje

Na samom početku svemirske šetnje izvan Međunarodne svemirske postaje (ISS) dogodio se manji izgred kada je američkoj astronautkinji Peggy Whitson ispao iz ruku dio zaštitnog omotača koji sada plovi svemirom.

Ova sitna nezgoda, za koju stručnjaci NASA-e kažu da neće ugroziti sigurnost postaje i astronauta, dogodila se dok je Whitson pokušavala presaviti omotač koji služi kao termička zaštita i zaštita od mikrometeorita i staviti ga u torbu, pokazuju snimke koje je NASA-ina televizija izravno prenosila.
Ovim osmim izlaskom u svemir Peggy Whitson je postavila rekord u ukupnom vremenu provedenom u svemirskoj šetnji za žene, srušivši rekord Suni Williams od 50 sati i 40 minuta.

Apsolutni rekorder na tom polju je Rus Anatolij Solovjov koji je izašao u svemir najmanje 16 puta i ondje proveo više od 82 sata.

Peggy Whitson (57), koja je ujedno i najstarija žena u orbiti, u ovoj zadnjoj šetnji pratio je sunarodnjak Shane Kimbrough. Njih dvoje su u 6,5-satnom boravku izvan ISS-a trebali pripremiti pristanište za buduće komercijalne letove i izvesti radove na održavanju stanice.