Published On: Pon, kol 29th, 2016

ĐINĐIĆ KAKVOG NISTE ZNALI: “Naš državni cilj je Savez srpskih država, Srbija, Crna Gora i Republika Srpska!”

Jedna polemika koja se posljednjih dana vodi u srbijanskoj štampi otkriva nam jednog drugačijeg Đinđića, koji je mnogo bliži onom Đinđiću koji je u zimu 1994. godine okretao pečenog vola na Palama s Karadžićem i Mladićem, nego proeuropskom reformatoru i “prijatelju BiH”

 

Kada su prije mjesec dana hrvatski povratnici u Bosanski Šamac spriječili otvaranje rodne kuće Zorana Đinđića, ubijenog premijera Srbije, u mnogobrojnim reakcijama koje su uslijedile naglašavalo se kako je pokojni Đinđić bio “osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine” i “borac za jednakopravnost svih njenih naroda i građana “.

No, jedna polemika koja se posljednjih dana vodi u srbijanskoj štampi otkriva nam jednog drugačijeg Đinđića, koji je mnogo bliži onom Đinđiću koji je u zimu 1994. godine okretao pečenog vola na Palama s Karadžićem i Mladićem, nego proeuropskom reformatoru i “prijatelju BiH”.

Čedomir Antić, povjesničar i član nacionalističkog Srpske kluba, u polemici s čelnicima Liberalne stranke i njenim šefom Čedomirom Jovanovićem, o odnosu Srbije prema Kosovu, BiH, Republici Srpskoj, citirao im je njihovog političkog uzora, pokojnog Zorana Đinđića.

Đinđić je, prema tom citatu, ne zna se točno kada, ali najvjerovatnije prije preuzimanja vlasti, ovako skicirao srpske nacionalni program:

“Jedino rješenje našeg nacionalnog i državnog pitanja, nakon raspada bivše SFR Jugoslavije, je u tome da se stvori Savez srpska država u kojeg bi ušli Srbija, Crna Gora i Republika Srpska i da to treba biti naš politički i državni cilj.

Ako to ne može odmah, mi trebamo raditi na tome i treba da se trudimo kao što se Zapadna Njemačka trudila trideset godina da pripoji Istočnu Njemačku.
I da napravimo jednu državu čije će jezgra biti Srbija, Crna Gora i Republika Srpska koja će biti uređena kao jedna savezna, jedna dobra i moderna država … ali kao jedna nacionalna država …
… Jer sve druge države koje su demokratske, Njemačka, Francuska … su nacionalne države “.

Zorana Đinđića su u ožujku 2003.godine ubili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Srbije u suradnji s mafijaškim vođama u Srbiji.
(SB)