Published On: Mon, Apr 29th, 2013

ĐILAS: Ne vidim potrebu da se svaki novi predsjednik države izvinjava, Tadić je to već uradio i preuzeo odgovornost na sebe

Predsjednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je danas da je dobro što se predsjednik SrbijeTomislav Nikolić izvinio za zločin počinjen u Srebrenici, ali da je šteta što taj stav nije imao i prije šest godina, kada je njegov prethodnik Boris Tadić, takođe, ponudio izvinjenje bošnjačkom narodu.
“Šteta što te stavove nije prihvatio kada se Tadić izvinio, već ga je nazivao izdajnikom”, rekao je Đilas na konferenciji za novinare.
Lider DS je dodao da ne vidi potrebu da se svaki novi predsjednik države izvinjava, budući da je Tadić to već uradio i preuzeo odgovornost na sebe, prenosi Tanjug.
Đilas je rekao da rijetko komentariše Nikolićeve izjave, jer, kako je objasnio, “ne može da stigne da iskomentariše različitosti njegovih izjava, budući da jedan dan daje jednu, a drugi dan drugu izjavu”.
Predsjednik Nikolić se nedavno, u intervjuu televiziji BHT, izvinio za zločin u Srebrenici, ali je odbio tezu da je tamo počinjen genocid jer, kako je istakao, “genocid se mora dokazati”.
Prema njegovim riječima, Srebrenica je sinonim za teški zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda.
“Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda”, rekao je Nikolić.
(FENA/md)