Published On: Uto, lis 9th, 2018

DIKTATURA BEGOVATA Izetbegović otkrio kako namjerava nastaviti obespravljivati Hrvate

 

Nakon što je Hrvatima preko Sejde Komšića oteo mjesto u Predsjedništvu BiH, Izetbegović sada najavljuje da im želi oteti i pozicije koje im po ustavu i zakonu pripadaju u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH. Begovski, nema što.

Da bošnjačka elita neće stati s pretvaranjem FBiH u unitarni entitet s bošnjačkom većinom kao ni s pokušajima totalnog izbacivanja Hrvata iz političkog života u BiH, pokazao je Bakir Izetbegović svojom izjavom o tomu kako poziva HDZ BiH da uđe u vlast.

U stilu bega koji „vedri i oblači“, Izetbegović je dao izjavu u kojoj on tobože određuje i naređuje kad i kako će se formirati vlast. Pri tom, bez srama određuje i tko će i kako obnašati vlast u ime Hrvata.

„Ima da se formira vlast, i ja bih preporučio gospodinu Čoviću da uđe u tu vlast, da predstavlja hrvatski narod, onoliko koliko je uzeo, koliko je osvojio, ostalo će da predstavljaju druge stranke. Dobit će proporcionalno onoliko koliko je dobio u Parlamentu. Ništa više od toga”, rekao je Izetbegović.

Nakon ovakve izjave postaje puno jasnije i čiji je projekat Željko Komšić.

No, fokusirajmo se na probleme sa Izetbegovićevim stavom o tomu tko i kako će obnašati vlast u ime Hrvata.

Naime, Izetbegović cilja na to da legitimno izabranim političkim predstavnicima Hrvata „otkine“ dio pozicija u izvršnoj vlasti, a slijedom toga i u institucijama, agencijama, javnim poduzećima…

To nije nikakva nova tendencija, nego nešto što se ponavlja iz izbornog ciklusa u izborni ciklus i dio je strategije pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu. Kad god, iz ovog ili onog razloga, Hrvati pristanu na kompromis i prepuste neku poziciju Bošnjacima, ta se pozicija više nikad ne vrati Hrvatima. I potom bošnjačka politika samo nastavlja s novim zahtjevima i novim pritiscima.

Tako Izetbegović „preporučuje“ Čoviću da uđe u vlast, sugerirajući time da „ako neće HDZ BiH, onda ima tko hoće“. Također, kad kaže da će „dobiti onoliko koliko je dobio u parlamentu“, poručuje da HDZ BiH i HNS BiH ni u kojem slučaju neće dobiti sve pozicije rezervirane za hrvatske političke predstavnike.

To je također već viđena bošnjačka taktika relativiziranja hrvatskog izbornog legitimiteta kojoj je cilj opet isti: dekonstituirati Hrvate.

Izetbegović je već uspio izborom Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH političke predstavnike Hrvata izbaciti iz institucije kolektivnog šefa države.

Sada želi oslabiti hrvatski politički faktor na razini Vijeća ministara BiH i Vlade FBIH. To planira opravdati tako što će kao relevantan uzeti odnos snaga u zastupničkim domovima parlamenata BiH i FBiH koji su građanski domovi, i u kojima bošnjačke stranke imaju dominaciju sukladno demografskoj nadmoći.

No, ne spominje domove naroda, za koje se, istina, još ne znaju ni pravila po kojima će se popunjavati, ali u kojima će legitimno izabrani politički predstavnici nesumnjivo imati većinu. A bez federalnog Doma naroda nema Vlade FBiH. Koliko vlasti u Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH pripada legitimnim političkim predstavnicima Hrvata odredili su Ustav BiH i Ustav FBiH i zakoni ove države. Nakon što je Hrvatima preko Sejde Komšića oteo mjesto u Predsjedništvu BiH, Izetbegović sada najavljuje da im želi oteti i pozicije koje im po ustavu i zakonu pripadaju u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH. Begovski, nema što.

Hrvatska politika u ovim stvarima ne smije popuštati niti pristajati na bilo kakve ustupke Izetbegoviću. Naprotiv, sad je vrijeme da se stvari konačno postave na zdrave političke  temelje – ili ćemo pošteno i u skladu s Ustavom BiH ili nećemo nikako, prenosi Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare